Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Galanthus reginae-olgae

galanthus reginae olgae.jpg

Naam

 Galanthus reginae-olgae  In 1876 door de Griekse botanicus Orphanides genoemd  naar de Koningin Olga van Griekenland.

Nederlandse naam

 Sneeuwklokje

Familie

 Amaryllidaceae

Herkomst

 Vooral in Griekenland, Sicilië en voormalig Joegoslavië

Hoogte

 10cm

Bloeitijd

 Bloeit vroeger dan G. nivalis. Reeds vanaf november-  december

Algemene kenmerken

 Sneeuwklokjes verwilderen makkelijk, vooral in  vochtige grond.

 Ze worden vooral vermeerderd door delen.  Na de bloei, als het blad reeds begint te verdrogen   wordt de pol uit de grond gehaald en worden de bolletjes  voorzichtig losgepeuterd en opnieuw geplant of opgepot.

 Combineren met Cyclamen, Crocus, Eranthis, Helleborus,  vroegbloeiende narcissen, viooltjes, primula's, Arum  italicum, Bergenia, Erythronium, Anemone nemerosa  Ook winterbloeiende heesters zoals hamamelis,   Viburnum x bodnantense, Corylus avellana.  

Planttijd

 Najaar: eind september- eind november.  Als plantdiepte neem je twee tot drie keer de hoogte  van de bol.  Best niet later dan september planten om verzekerd te  zijn van goede bloei in het eerste jaar.

Standplaats

 Zonnig- halfschaduw, schaduw.  Goed doorlatende, humusrijke grond.  Verrijk de grond voor het planten met compost  of bladaarde.  Zet ze best niet onder groenblijvende heesters want  dan krijgen ze te weinig licht.  Van de herfst tot het voorjaar (groeiseizoen) hebben  sneeuwklokjes licht nodig en voldoende vochtige grond.  De grond mag echter niet te nat zijn.  Plantdiepte: 6-10 cm  In droge grond iets dieper (10cm) planten.  Tijdens de rustperiode mag de grond ook niet te droog  zijn.  Eventueel na 3-4 jaar de planten opgraven en splitsen.

GOED OM WETEN:
• Galanthus nivalis verwildert gemakkelijk.
• Galanthus elwesii vormt mooie dikke pollen maar deze  soort verwildert minder goed.
• Lichte zandgrond moet je verbeteren met compost,  bladaarde of andere bodemverbeterende middelen.
• Onder zware kleigrond of te vochtige grond kan je best  japans split ondermengen.
• Plant sneeuwklokjes NIET onder groenblijvende bomen  of heesters. Waarom? In het groeiseizoen dat loopt van  herfst tot voorjaar, moeten de plantjes kunnen  beschikken over voldoende licht, en ook voldoende  vocht.
• De rustperiode begint rond half mei, en dan geeft dit plantje de voorkeur aan een koele plaats (onder blad- verliezende bomen en heesters), en ook niet te droge grond. Ook in de zomer mag de grond niet uitdrogen.
• Verplanten? Dat gebeurt blijkbaar het best als de planten nog in blad staan ('in the green'). Op het einde of net na de bloei uitspitten en terug planten. Even diep zoals ze stonden.
• Om goed te bloeien heeft galanthus lage temperaturen nodig.
• Sneeuwklokjes hebben zes bloembladen aan iedere bloem: drie buitenste die wit zijn (hebben zelden een groene tekening) en 3 binnenste bloembladen die wel groene vlekken dragen.
• Sneeuwklokjes hebben meestal twee bladeren. Soms hebben ze er drie maar het is zeer zelden dat ze er meer hebben. Bij g. nivalis zitten ze recht tegenover elkaar en zijn ze niet omgekruld. Bij g. elwesii zitten ze in elkaar gevouwen, het ene blad omsluit het andere.
• Sneeuwklokjes zijn meer dan waarschijnlijk verspreid geraakt vanuit de grote kasteeltuinen, kloostertuinen en grote landgoeden. Vandaar dat ze tot de 'stinzenplanten' worden gerekend.

Problemen  


Grote narcisvlieg
• Muizen: waardevolle bolletjes worden best aangeplant met een beschermend kippengaas (fijnmazig) errond.
• Slakken
Wortellesieaaltje
Knolrot
Vuur

Cultivars/ soorten

 Er zijn twee ondersoorten:  -G.reginae-olgae subsp. reginae-olgae: bloeit reeds in    de herfst en vormt nauwelijks blad tijdens de bloei.  -G.reginae-olgae subsp. vernalis: bloeit vanaf december    tot februari-maart.

 


• MEER INFO OVER GALANTHUS- NUTTIGE LINKS
 
 
blanco_80(1).jpgblanco_80(1).jpg 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen