Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Galmijten - Roestmijten

1873 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Roest- en galmijten (Eriophyidae) zijn zeer klein, slechts één tiende van een millimeter groot. Met het blote oog zijn ze dus niet waar te nemen. Enkel aan de hand van de typische schadebeelden die ze veroorzaken kunnen we hun aanwezigheid vlot vaststellen. Zijn het zeker gal- of roestmijten ? Gebruik een loupe met méér dan 15 x vergroting om dit te verifiëren. 

Roestmijten zijn mijten die zich vrijlevend aan de onderzijde van de bladeren bewegen. Mijten die verdikkingen veroorzaken waarin ze vervolgens verscholen leven, noemen we “galmijten”, “viltmijten” of “rondknopmijten” afhankelijk van het schadebeeld.

Bekende voorbeelden van schadelijke Eriophyidae mijten :

  • buxustopgalmijt (Aceria unguiculata) zuigt aan de groeipunten. Hierdoor worden jonge buxusblaadjes kroezelig misvormd.
  • rondknopmijten op taxus (Cecidophyopsis psilaspis), hazelaar (Phytoptus avellanae), tros- en sierbessen (Phytoptus ribis), ... veroorzaken abnormaal gezwollen ronde knoppen. Die aangetaste knoppen groeien soms nog kurkentrekkerachtig uit maar sterven meestal af zonder verder uit te lopen.
  • perenpokmijt (Eriophyes pyri) veroorzaakt opgeblazen kamertjes langsheen de hoofdnerf van het perenblad. Die bollen lichtjes op en zijn bleekgroen van kleur.
  • bramengalmijt (Acalitus essigi) de microscopisch kleine galmijten voeden zich door sap te zuigen uit de bloemen, het blad en de vruchten. Hierdoor rijpen de vruchten ongelijkmatig en bepaalde delen van de bessen worden felrood en blijven hard.
     

Andere voorbeelden van Eriophyidae mijten die vooral esthetische schade veroorzaken maar verder weinig impact hebben op de vitaliteit van de plant :

  • viltmijt bij notelaar (Eriophyes erineus), druivelaar (Eriophyes vitis), ... . Deze mijten veroorzaken opbollingen aan de bladbovenzijde die meestal bleker van kleur zijn dan de rest van het blad. Aan de bladonderzijde vindt men minuscule harige structuren. Tussen deze fijne haartjes leven de viltmijten.
  • op elzen kan roestmijt (Acalitus brevitarus) voorkomen die op de bladbovenzijde gele opbollingen veroorzaakt. Aan de onderzijde zijn witharige structuren terug te vinden.
  • esdoorngalmijt (Artacris cephaloneus), lindegalmijt (Eriophyes tiliae), … veroorzaken rode galletjes op het blad. Deze zijn zeer opvallend maar vrij onschuldig.

 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen