MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Galtonia

903 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Galtonia

66.png

Naam

Galtonia

Nederlandse naam

Kaapse hyacint

Familie

Liliaceae

Herkomst

Zuid-Afrika

Standplaats

De bollen kunnen in het voorjaar op warmte worden voorgetrokken. Plant de knollen zo’n 8-10 cm diep. Vanaf mei/juni kan de Galtonia op een zonnige, beschutte plaats buiten worden gezet. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald. Overwinteren gebeurt door de bollen gewoon in de pot te laten zitten of te rooien en op een koele, vorstvrije plek te bewaren. Het loof sterft af en kan gewoon worden weggessnoeid. Tijdens het overwinteren mag de plant vrij droog gehouden worden maar niet laten uitdrogen. Plaats de plant in potten met een voedselrijke potgrond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Voor gebruik in potten kan je de plant best in een groep aanplanten van zo’n 5 bollen bij elkaar.

Bloei

Losse trossen hangende, klokvormige, witte bloemen die verschijnen van midden tot het einde van de zomer aan stevige opgerichte stengels. Kan als snijbloem gebruikt worden.

Algemene kenmerken

Niet winterhard bolgewas. De plant wordt zo’n 120 cm hoog. Kan zowel in volle grond als in potten en bakken worden toegepast. Vermeerderen kan door zaaien of door het afnemen van broedbolletjes..

Goed om weten: Galtonia is verwant aan Ornithogalum (vogelmelk).

Verzorging

De plant heeft regelmatig water nodig. Op warme, zonnige dagen zeker niet laten uitdrogen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Door teveel vocht in de winter zullen ze wegrotten.

Soorten

Galtonia candicans- G.viridiflora

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen