MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Galtonia - Kaapse hyacint

2434 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

66.png

Naam

 Galtonia

Nederlandse naam

 Kaapse hyacint

Familie

 Liliaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika

Standplaats

De bollen kunnen in het voorjaar op warmte worden voorgetrokken. Plant de knollen zo’n 8-10 cm diep. Vanaf mei/juni kan de Galtonia op een zonnige,  beschutte plaats buiten worden gezet. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald. Overwinteren gebeurt door de bollen gewoon in de pot  te laten zitten of te rooien en op een koele, vorstvrije  plek te bewaren. Het loof sterft af en kan gewoon worden weggessnoeid. Tijdens het overwinteren mag de plant vrij droog  gehouden worden maar niet laten uitdrogen. Plaats de plant in potten met een voedselrijke potgrond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar.  Voor gebruik in potten kan je de plant best in een groep  aanplanten van zo’n 5 bollen bij elkaar.

Bloei

Losse trossen hangende, klokvormige, witte bloemen die  verschijnen van midden tot het einde van de zomer aan  stevige opgerichte stengels. Kan als snijbloem gebruikt worden.

Algemene kenmerken

 Niet winterhard bolgewas. De plant wordt zo’n 120 cm hoog. Kan zowel in volle  grond als in potten en bakken worden toegepast. Vermeerderen kan door zaaien of door het afnemen van  broedbolletjes..


Goed om weten: Galtonia is verwant aan Ornithogalum (vogelmelk).

Verzorging

 De plant heeft regelmatig water nodig.  Op warme, zonnige dagen zeker niet laten uitdrogen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.  Door teveel vocht in de winter zullen ze wegrotten.

Soorten

 Galtonia candicans- G.viridiflora

 

Geurende Galtonia

De Kaapse hyacint, zoals de Galtonia ook wel wordt genoemd, is een ideale zomerbloeier voor de border én om in potten of bakken te planten. De witte bloemen geven mooie kleuraccenten in een border. In potten hebben ze een uitstraling die helemaal bij het tuinieren van nu past. Ze bloeien in de late zomer, een tijd dat de tuin wel een opkikker kan gebruiken. Om te genieten van bloeiende Galtonia, moet je wel even aan de slag want zomerbollen plant je in april of mei. 

Zonnig

Galtonia kan tussen de 80 en ruim 100 cm hoog worden. Een zonnige plek is prima, maar deze zomerbol kan ook wel een beetje schaduw verdragen. Plant de bollen, vanaf april, ongeveer tien cm diep. Normale tuingrond is prima. Op de stevige bloemstelen verschijnen tussen eind juli en september de fraaie bloemtoortsen met wel 30 witte klokvormige bloemetjes. Omdat deze na elkaar bloeien, geven ze lange tijd kleur. De bloemen geuren heerlijk en het grijsgroene blad mag er ook zijn. Mooi is de combinatie met rode zonnehoed (Echinacea purpurea), ijzerhard (Verbena bonariensis) en asters. De grootste impact hebben de zomerbloeiers als ze met minstens vijf stuks bij elkaar worden geplant, zo’n tien cm uit elkaar. Natuurlijk kan Galtonia ook in potten worden geplant. Gebruik drie tot vijf bollen in een flinke bak. Zorg dat op de bodem over het drainagegat wat potscherven liggen en stort hierop de grond. Zo kan overtollig regen- en gietwater gemakkelijk uit de pot lopen. Plant de bollen net als in de volle grond tien cm diep. Geef in een droge periode af en toe water.

Wit

De kleur wit speelt in de tuin een belangrijke rol, want witte bloemen zijn in staat om zelfs in de schemering of donkere dagen nog zichtbaar te blijven. Prachtig is de combinatie van wit met grijs. Plant daarom eens wat Kaapse hyacinten in een grijze bak. Ook mooi zijn zachtgele tinten als partner voor wit. Denk eens aan duifkruid (Scabiosa ochroleuca), duizendblad (Achillea) en meisjesogen (Coreopsis). Ook de wit naar roze bloeiende prachtkaars (Gaura) is voor de geurende Galtonia prima gezelschap.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen