MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gardenia- Kaapse jasmijn

29796 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

gardenia

Naam: Gardenia jasminoides

Nederlandse naam: Kaapse jasmijn, knoopsgatbloem

Herkomst: Zuidoost-Azië, China

Familie: Rubiaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Gefilterd zonlicht Warm en vochtig: Na de bloei gaat de plant in een rustperiode. Zet de plant dan op een koelere plek maar behoud een temperatuur tussen 16-18°C. Wanneer de bloemknoppen worden gevormd is een constante temperatuur noodzakelijk (17°C) en hoge luchtvochtigheid, om knopverlies te voorkomen. Gevoelig voor temperatuurschommelingen. Kan knopverlies veroorzaken. In de zomer kan de plant ook buiten worden geplaatst. In de winter bij voorkeur een koelere standplaats: 12-16°C

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water en 'natte voeten'. Laat de potgrond nooit uitdrogen. Gebruik enkel regenwater of kalkarm water op kamertemperatuur. Benevel de bladeren (niet de bloemen)regelmatig voor een optimale luchtvochtigheid.

Algemeen: Deze plant trekt de aandacht met zijn mooie donkergroene bladeren en zijn roomwitte, geurende (vanillegeur), gevulde bloemen. De plant dankt zijn naam aan de Amerikaanse arts en natuurkundige dr. Garden die de plant in de 18e eeuw ontdekte. De bloemen werden vroeger vaak gebruikt als 'knoopsgatbloem'.

Tip: Gardenia is allergisch voor kalk. Gebruik bij het verpotten een zure, humusrijke grond (heidegrond). Om de 3-4 jaar verpotten in het voorjaar. Te kalkrijke grond geeft bij Gardenia aanleiding tot vergeelde bladeren. Wanneer de plant te groot wordt kan u ze terugsnoeien, dat doe je best in maart.

Gardenia behoort tot de familie Rubiaceae. Dit is een van de grootste families van bloemplanten. Het belangrijkste product uit deze familie is de koffie uit de Coffea arabica. Kinine komt van diverse Cinchona-soorten. Uit dezelfde familie groeit bij ons vooral Galium en Asperula   

gardenia

gardenia

gardenia jasminoides

gardenia

1 reactie

  • Jeannine D. Jeannine D. wil nooit bloeien
    de bladeren groeien goed
    Zaterdag 23 Juni 2018 om 10:35

Log in om een reactie te plaatsen