MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gazon - onderhoud jaarrond

1307 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Haast in iedere tuin is er gazon. Iedereen wenst een grasmat die frisgroen is en vrij van mos. Maar over een mooi groen gazon beschikken, is niet altijd zo eenvoudig. 

DCM ontwikkelde een volledig gamma grasverzorgingsproducten zowel voor aanleg als onderhoud, uitgaande van de jarenlange ervaring met de aanleg en onderhoud van sportvelden. Stuk voor stuk evenwichtige producten die u een antwoord geven voor elk gazonprobleem en u een onberispelijk frisgroen gazon garanderen.

 

A. Universele bemesting

Een aangepaste bemesting van uw gazon is van groot belang, voor zowel bladeren als wortels. Iedereen wenst een sterk, diepgroen grastapijt. DCM Organische Gazonmeststof zorgt dankzij zijn evenwichtige formule voor een rustig groeiend gazon, zodat extra maaibeurten niet nodig zijn. De meststof is minstens 100 dagen actief. Door de zachte werking kan de meststof ook bij aanleg van gazon gebruikt worden, zonder verbrandingsgevaar. 

 

B. Onkruiden veroveren uw grastapijt

In de zomer wordt kunnen verschillende onkruiden de kop opsteken in uw gazon. Deze onkruiden zijn afkomstig van onkruidzaden in de bodem, of aangebracht door wind of vogels. Indien de onkruiden niet aangepakt worden, zullen ze zich ongebreideld uitbreiden en schade toebrengen aan uw gazon. De traditionele wijze om onkruiden te bestrijden is het afzonderlijk gebruik van een herbicide. Dit heeft echter een aantal nadelen: bij een verkeerde dosering van het herbicide kan met het gazon beschadigen en men beschikt niet altijd over de nodige apparatuur om dit op een veilige manier uit te voeren. Daarom biedt DCM u DCM Organische Meststof Gazon Proper. Hiermee sla je 2 vliegen in 1 klap. Deze meststof bevat een uitgekiend mengsel van selectieve onkruidbestrijders en garandeert een doeltreffende aanpak van de meest diverse onkruiden in gazons (klaver, paardebloem, weegbree, boterbloem, distel). Tevens geeft DCM Gazon Proper uw gazon gedurende 100 dagen de juiste hoeveelheid voeding en zorgt zo voor een schitterende diepgroene grasmat zonder onkruid. 

 

C. Roep mos een halt toe.

Bij een te lage voedingstoestand van de grond gaat het gras slecht groeien en zal uw gazon er lelijk bij liggen. Door voeding te geven (te bemesten) met DCM Organische Meststof Gazon Pur® zorgt u voor een prachtig gazon gedurende 100 dagen. DCM Gazon Pur® bevat bovendien natuurlijke mineralen die de wortels van het mos aanpakken zodat het na ongeveer 3 weken afsterft. Zo kan u het dode mos makkelijk uitkammen. Strooi DCM Gazon Pur® in het voorjaar. Ook in het najaar, wanneer het vaak regent en de bladeren vallen, is een bemesting aan te raden om mosvorming gedurende de winter te voorkomen. 

 

D. Uniek DCM Microprogramma: geen mos, geen vilt

In een bestaand grastapijt de bodem bewerken is niet eenvoudig. Om zuurstof in de grond te brengen is verticuteren een noodzakelijk kwaad. Een nadeel is dat het zeer arbeidsintensief is en veel tijd vraagt, in een periode dat de weersomstandigheden het niet toelaten. Met het DCM Microprogramma is het mogelijk om mos en vilt geleidelijk aan terug te dringen door toevoeging van veel organisch materiaal en het stimuleren van het microbiologisch leven. 

Stap 1: Bekalken met DCM MICROKALK (NW 50 – 15 % MgO)

  • Deze gekorrelde kalk stopt de verzuring van de bodem.
  • Deze kalk bevat miljoenen nuttige bacteriën.
  • Het op peil brengen van de zuurtegraad (pH) zorgt voor een activatie van het aanwezige bodemleven. Onder invloed van lucht, warmte en vocht kunnen deze bacteriën dan hun werk doen. De bodembacteriën versnellen de afbraakprocessen, dit wil zeggen dat ze dood materiaal en de verstikkende viltlaag omzetten in humus.
  • Nu de bodem dankzij de kalk minder zuur is, nemen de graswortels de voedingselementen opnieuw vlot op. 

 

Stap 2: Bemesten met DCM MICROGAZON (NPK 8-4-20 + 3 MgO)

  • Deze zachtwerkende organische meststof vermindert de viltlaag en heeft een indirecte werking tegen mos. Vilt zal verminderen en het mos wordt grondig aangepakt, vergeelt, verdort, wordt bruin en sterft af nog ongeveer drie weken.

  • Het toegediende organisch materiaal is een voedingsbodem voor het aanwezige bodemleven. Mosresten en dood plantenmateriaal worden sneller in humus omgezet.
  • Het bevat miljoenen bacteriën.
  • U past best de bemesting 3 weken na de bekalking toe. 

 

U gaf uw gazon DCM MICROKALK en DCM MICROGAZON. U mag op uw twee oren slapen. Bodembacteriën breken de mosresten en ander dood plantenmateriaal af. Het resultaat laat niet lang op zich wachten. Na drie weken tot hooguit één maand bent u de gelukkige bezitter van een diepgroen gazon met een dichte zode, zonder mos en vilt. Al deze DCM gazonmeststoffen zijn MINIGRAN® meststoffen. MINIGRAN® is een uniek microgranulaat met verschillende voordelen t.o.v. de klassieke korrel en kruimel. De verschillende grondstoffen worden d.m.v. een uniek procédé in een klein korreltje samengebracht, waardoor geen stof vrijkomt bij het strooien. De kleine korreltjes vallen diep in het gras, waardoor ze niet opgeraapt worden bij het maaien. Door de fijne korreltjes krijgt u een homogene verdeling. 

 

Sterk de winter in

A. Creëer een stevig gazon voor de winter

Een najaarsbemesting van uw gazon zorgt ervoor dat het gazon stevig de winter ingaat en beter bestand is tegen mosvorming. Bemesten in het najaar met DCM Organische Meststof voor het Najaar voor Gazon betekent dus minder mos in het voorjaar. Belangrijk voor een gesloten grasmat is voldoende kalium. Kalium zorgt voor een gazon goed bestand tegen vorst, overvloedige neerslag en betreding en laat minder ruimte voor mos. Door magnesium en ijzer blijft de graskleur diepgroen, een hele winter lang. 

B. Hou de zuurtegraad op peil

Gedurende de winter zal uw grastapijt het hard te verduren krijgen: regen , vorst, sneeuw, dooi, … Daarom is het nodig met een sterke grasmat de winter in te gaan. Naast bemesten is bekalken hiervoor zeer belangrijk. De optimale zuurtegraad (pH) voor uw gazons hangt af van het soort gazon en de grondsoort en varieert tussen pH 5,5 en pH 7,0. Door natuurlijke verzuring is de pH veelal te laag. Bij een te lage pH wordt de groei van het gras geremd, met versnelde mosgroei tot gevolg. Om de zuurtegraad te herstellen en mosgroei te voorkomen is het raadzaam te bekalken. Gebruik hiervoor DCM Groen-Kalk®. Deze vlot en proper strooibare gazonkalk verhoogt snel en eenvoudig de pH van uw tuin en verbetert de opname van voedingselementen. Door het hoge magnesiumgehalte krijgt uw gazon na een toepassing met DCM Groen-Kalk® een frisgroene kleur. 

Al deze DCM gazonmeststoffen zijn MINIGRAN® meststoffen. MINIGRAN® is een uniek microgranulaat met verschillende voordelen t.o.v. de klassieke korrel en kruimel. De verschillende grondstoffen worden d.m.v. een uniek procédé in een klein korreltje samengebracht, waardoor geen stof vrijkomt bij het strooien. De kleine korreltjes vallen diep in het gras, waardoor ze niet opgeraapt worden bij het maaien. Door de fijne korreltjes krijgt u een homogene verdeling.

 

 Voor meer info en specifieke vragen kan u steeds terecht op volgende website: www.dcm-info.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen