MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gazontypes

12457 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Met de beschreven grassen gaan de producenten van gazonzaden verschillende combinaties maken, zodat er uiteindelijk "gazons op maat" ontstaan, aangepast aan verschillende behoeften. Verreweg de meest gezaaide gazons zijn het sportgazon en het speelgazon, maar daarnaast bestaan er een hele reeks gespecialiseerde gazons.
 

A. DE POPULAIRE GAZONTYPES


Sportgazon: Sportgazon is de ideale keuze als de grasmat constant intensief gebruikt wordt. Dit gazontype is moeiteloos bestand tegen ravottende kinderen, veelvuldig bespelen en huisdieren. Sportgazon kiemt zeer snel en vormt vlug een gesloten grasmat. Bovendien is het goed bestand tegen droge zomers. Door het ruime gebruik van Engels raaigras is het wel wat minder fijn van blad en groeit het iets sneller.

Samenstelling: 45% Engels raaigras 40% roodzwenkgras met uitlopers 15% veldbeemdgras


Speelgazon :Speelgazon is net iets minder sterk dan sportgazon maar verdraagt nog steeds goed betreding en bespeling. Alleen extreem intensief gebruik valt af te raden. In dit mengsel zit veel roodzwenkgras wat zorgt voor een heel fijne en zachte grasmat. En om voldoende betreding toe te laten, werd veldbeemgras toegevoegd. Deze grassoort heeft de neiging zeer horizontaal en dicht tegen de grond te groeien. Je ziet deze soort nauwelijks zitten, maar ze zorgt wel voor veel sterkte. Dit gazon heeft een goed herstelvermogen, blijft ook mooi groen tijdens de winter en doet het goed op beschaduwde plekken. Wat ons betreft is dit in driekwart van de gevallen de ideale keuze.

Samenstelling: 75% roodzwenkgras 25% veldbeemdgras

 

B. DE GESPECIALISEERDE GAZONTYPES


Gazon anglais (Engels gazon): Dit is het allerfijnste gazontype dat een prachtige en zeer fijne zode vormt. Bijzonder traaggroeiend maar gevoelig aan betreding. Dit gazon dient veeleer om naar te kijken dan om te betreden. Dit gazontype wordt niet zo vaak gezaaid, het wordt eerder vervangen door speelgazon.

Samenstelling:100% roodzwenkgras (3 soorten: gewoon, met fijne uitlopers en met grove uitlopers)


Schaduwgazon: Sommige gazonmengsels doen het minder goed op beschaduwde plekken. Voor plaatsen die de hele dag in de schaduw liggen biedt een gespecialiseerd mengsel een goed alternatief.

Samenstelling: 70% roodzwenkgras 20% Engels raaigras 10% struisgras


Onderhoudsarm gazon: Sinds enkele jaren is de problematiek van de hoeveelheid maaiafval levendig geworden, vooral sinds tal van gemeenten (fors) doen betalen voor grasafval. 1. Vilmorin ONDERHOUDSARM GAZON produceert weinig maaiafval. 2. Het bevat een kleinbladig en zeer mooi klavertje dat heel kort blijft en daardoor nauwelijks maaiafval oplevert. 3. Die klaver neemt ook stikstof op en geeft die aan de grassen af. Daardoor blijft het gras ook groen zonder al te veel bemesting. 4. De geselecteerde grassen en het klavertje zijn droogtebestendig, dat schakelt ook de beregening uit. 5. En een beperkt aantal maaibeurten is een leuk neveneffect.


Japans bloemengazon: Deze bloemenweide bestaat naast traaggroeiend gras ook uit een mengsel van een 20-tal soorten bloemen. Ideaal voor het opfleuren van een verloren hoekje, een helling of in afwachting van een definitieve aanleg van de tuin. De eerste bloemen komen al na 6 weken in bloei. Hoeft slechts 1 keer per jaar gemaaid te worden, dit tijdens de herfst.


Doorzaaigazon van Vilmorin Dit zijn speciale graszaden met een omhulling. Dat ‘beschermende jasje’ bevat sporenelementen uit zeewier en een schimmelwerend product. Die unieke ‘Energy Process’-coating garandeert een snelle opkomst en een snel dichtgroeien van die kale plekken. Schimmelziekten krijgen geen kans. Na 3 à 4 weken (afhankelijk van de temperatuur) zijn de kale plekken dichtgegroeid. TIP: ook geschikt voor de aanleg van kleinere gazons. 200 gram voor herstel van 12 m2 500 gram voor herstel van30 m2 1 kg voor herstel van60 m2


Herstelgazon 2 in1 Bevat zowel speciaal graszaad voor inzaai van kale plekken als een langwerkende gazonmeststof. Van die meststof komt een deel zeer snel vrij, dat bevordert de kieming en begingroei. Het traagwerkende deel meststof zorgt voor een goede groei gedurende enkele maanden. Weg dus die kale plekken. Voor een zorgeloze groei.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen