MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Geënte tomaten - tomaten enten

6606 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Enten is een heel oude techniek waarbij twee stengeldelen van verschillende planten worden samengevoegd om zo een nieuwe plant te verkrijgen. De techniek wordt vooral toegepast bij houtige sier- en fruitgewassen zoals rozen, druiven, appels, peren, perziken... De reden waarom enten als vermeerderingsmethode wordt toegepast is om sterkere, meer productieve en vooral minder ziektegevoelige planten te bekomen.

tomaten geent

 

Waarom tomaten enten?

  • Tomaten zijn vrij ziektegevoelige planten. Vooral de aardappelplaag (Phytophtora infestans) is een ziekte die in ons klimaat vaak voorkomt, vooral bij tomatenteelt in volle grond. Maar ook bodemziektes (kurkwortelziekte, verticillium) en aaltjesaantasting zorgen voor problemen, vooral wanneer men elk jaar steeds op dezelfde plaats tomaten plant (bijvoorbeeld in een kleine serre).  Het is dan ook aan te raden om slechts om de vier jaar op dezelfde plaats tomaten te telen. Wanneer men geënte tomaten teelt vormt dit geen probleem. Wie tomaten in potten teelt heeft in principe geen geënte planten nodig.
  • Om gezonde en smaakvolle vruchten te bekomen.
  • Geënte planten  groeien zowel onder glas als in openlucht duidelijk sneller. Ze dragen sneller en langer vruchten en zijn een stuk productiever. De oogst is duidelijk groter.
  • In eerste instantie brachten professionele bedrijven die geënte tomatenplanten op de markt voor de professionele telers. Maar nu zijn ze ook voor de particulier beschikbaar. Deze bedrijven kiezen de onderstam uit op basis van een sterke resistentie tegen ziektes zoals tomatenmozaïekvirus, fusariumvoetrot, verticillium.   

 

TIP: bij het planten van geënte tomatenplanten moet je er steeds voor zorgen dat de veredelingsplaats boven de grond blijft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen