MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Geen veen meer afgraven voor champignonteelt

514 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Geen veen meer afgraven voor champignonteelt.


Weinig mensen weten het, maar voor onze huis-tuin-en-keukenchampignon wordt veen afgegraven in natuurgebieden in onder meer Polen, Duitsland en de Baltische Staten. Volgens onderzoekers van PPO Paddestoelen kan en moet dat anders.

Veen wordt gebruikt om dekaarde te maken voor de teeltbakken waarin paddestoelen groeien. PPO Paddestoelen, onderdeel van Wageningen UR zoekt naar dekaarde waar geen veen in is verwerkt, maar die wel dezelfde gunstige eigenschappen heeft. Van drie dekaardebedrijven in Nederland is daartoe de dekaarde onderzocht met moleculaire technieken.

De resultaten wijzen uit dat in plaats van typische veenbacteriën juist vrij algemeen voorkomende bacteriën belangrijk zijn voor de groei van paddestoelen. Dit zijn onder meer bacteriesoorten van de Bacteriodetesgroep. Deze kunnen de knopvorming van paddestoelen stimuleren. Het is een aanwijzing dat er niet per se veen nodig is voor paddestoelenteelt.

Volgens de praktijkonderzoekers kunnen synthetische substraten ook geschikt zijn, eventueel door hierin de nuttige bacteriën te plaatsen. Teeltproeven van PPO met steenwol als substraat geven goede resultaten, in navolging van onderzoek in Engeland. Steenwol, dat bestaat uit vezels, gesponnen van vloeibaar gesteente, wordt al veel gebruikt voor de teelt van tomaat, komkommer en paprika.

Een nadeel is wel de afvalberg aan gebruikte steenwolbriketten. Als steenwol wordt ingezet in de champignonteelt, hoeft er weliswaar geen veen meer te worden afgegraven, maar ontstaat er door het extra restafval wel een ander milieuprobleem. Hergebruik van steenwol is daarom belangrijk, zegt dr. Jacqueline Baar van PPO Paddestoelen . ‘Momenteel wordt steenwol uit de glastuinbouw al gerecycled en gebruikt in de baksteenindustrie. Misschien is dat ook mogelijk voor steenwol uit de champignonteelt. Wij onderzoeken dit nu.’

Ook wil PPO-Paddestoelen samen met het bedrijfsleven nagaan of veen in dekaarde vervangen kan worden door ander organisch materiaal. Baar: ‘We moeten het afgraven van veen zien te voorkomen want veen herstelt zeer langzaam. Dat is een proces van honderden jaren. In Nederland is van de oorspronkelijke venen vrijwel niets meer over. Een ander voorbeeld is Ierland, het is heel treurig hoeveel veen daar de afgelopen jaren is afgegraven.’

Hugo Bouter Bron:www.wau.nl   24 november 2005

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen