MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Geiten produceren beschermingsmiddel tegen zenuwgas

350 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Geiten produceren beschermingsmiddel tegen zenuwgas


Wetenschappers zijn erin geslaagd genetisch gemanipuleerde geiten een geneesmiddel in hun melk te laten produceren dat beschermt tegen dodelijke zenuwgassen als sarin en VX Met het medicijn, recombinant butyrylcholinesterase genaamd, kunnen ook mensen  behandeld worden die al aan een gifgas hebben blootgestaan, meldt de BBC.

Butyrylcholinesterase is in het menselijk bloed aanwezig, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het niet helpt bij bijvoorbeeld een aanval met zenuwgas. Wetenschappers van een farmaceutisch bedrijf uit Montreal, dat een overeeenkomst heeft gesloten met het Canadese leger en Amerikaanse leger, kunnen het middel nu op grote schaal maken met behulp van gemodificeerde geiten.

De onderzoekers namen DNA voor het maken van de menselijke vorm van butyrylcholinesterase op in een zogenoemde vector, een DNA-molecuul dat na binnenbrengen in de gastheercel in staat is zich binnen die cel te vermenigvuldigen. Deze vector werd ingebracht bij een geit. Die produceerde vervolgens grote hoeveelheden van het spul in de melk.

Een groot voordeel is dat het nieuwe medicijn veel langer werkt dan bestaande middelen. Overigens zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat het middel, Protexia, daadwerkelijk voor menselijk gebruik beschikbaar wordt, vanwege allerlei veiligheidscontroles die nog moeten worden toegepast.

Bron : ANP

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen