MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Genen van leeuwenbekje maken tomaat extra gezond

682 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Genen van leeuwenbekje maken tomaat extra gezond


Britse wetenschappers hebben in samenwerking met collega's uit Wageningen paarse tomaten ontwikkeld die extra bescherming bieden tegen kanker. Dat schrijven zij in Nature Biotechnology. De tomaten zijn met behulp van genetische modificatie voorzien van twee genen uit het leeuwenbekje. paarsetomaat.jpg
De tomaten bevatten daardoor anthocyanen, paarskleurige antioxidanten die ook voorkomen in fruit. De anthocyanen zijn een waardevolle aanvulling op andere gezonde stoffen in tomaat, zoals lycopeen.

Klassieke tomaten bevatten al stoffen die ons lichaam beschermen tegen ziektes, zoals lycopeen. Maar ze bevatten nog geen anthocyanen. Dat zijn rood-paarse kleurstoffen in vruchten zoals aardbeien, zwarte bessen en veenbessen. Anthocyanen beschermen ons lichaam onder andere tegen hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de stoffen ook een ontstekingsremmende werking hebben.

De onderzoekers ontwikkelden tomaten waarin de erfelijke eigenschap voor de productie van anthocyanen in de vruchten tot uiting komt. De nieuwe tomaten hebben anthocyanen in de schil en het vruchtvlees. De tomaten zijn daardoor heel goed te herkennen aan hun dieppaarse kleur. Uit het onderzoek bleek, dat de nieuwe tomaten, met een dubbele dosis antioxidanten, de gezondheid beschermen van bepaalde muizen die van nature heel vatbaar zijn voor kanker.

Oktober 2008/ WAU

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen