Genetische code van de honingbij helemaal ontcijferd
Er is een nieuwe doorbraak in de zoektocht naar de geheimen van het DNA. Want na dat van de fruitvlieg en de muskiet is nu ook het genoom, de genetische code, van de honingbij van de eerste letter tot de laatste ontcijferd, zo schrijft de Sunday Telegraph. Het genoom van de bij is ongeveer een tiende van dat van de mens en beslaat ongeveer 300 miljoen letters. Omdat het relatief klein is en er door voorgaand werk met insecten al veel gegevens zijn opgeslagen, kunnen de genen van de bij volgens deskundigen gemakkelijk worden geïdentificeerd.
Wetenschappers hopen dat daardoor nieuw licht wordt geworpen op de manier waarop bijen zo'n 100 miljoen jaar geleden bijdroegen tot de snelle diversificatie van planten en bloemen. Want volgens Richard Gibbs, wiens onderzoeksploeg in het Amerikaanse Houston de doorbraak verwezenlijkte, zou ons hele ecosysteem zonder de bijen en de bloemen ingestort zijn.
Ook over de diepgaande biologische veranderingen die zorgden dat de Apis Mellifera, zoals de bij officieel heet, zo'n complex stelsel van sociale organisatie heeft ontwikkeld, wordt nu meer duidelijkheid verwacht. Het genoom kan ook inzicht verschaffen in de genetische aspecten van sociaal gedrag en van veroudering, zoals de vraag waarom een bijenkoningin vijfmaal zo lang leeft als haar onderdanen.
Bron: De Morgen
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen