MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Genieten van de natuur in 3 domeinen in O-VL

684 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Genieten van de natuur in de Provinciale domeinen van Oost-Vlaanderen


Het Leen in Eeklo, Puyenbroeck in Wachtebeke en De Gavers in Geraardsbergen zijn drie domeinen waar je kan genieten van een wandeling in het bos, fietsen, waterfietsen op de vijvers enz. Je kan er ook heel wat opsteken want er zijn regelmatig natuureducatieve activiteiten, geleide wandelingen, of je kan een bezoek brengen aan de dierenparken of arboreta.

1.Puyenbroeck - Wachtebeke


clip_image001(64).jpg

Het provinciaal domein Puyenbroeck biedt je de ideale mix van sport en ontspanning. De sportievelingen kunnen zich uitleven in de zwembaden, dierenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het ‘Levend Erfgoedpark’ en fietsers en wandelaars kunnen terecht langs de diverse fiets- en wandelroutes.

Levend Erfgoedpark Het 22ha grote dierenpark van het domein werd de nieuwe thuis van een uitgebreide verzameling oude hoeverassen zoals onze grootouders die nog gekend hebben. Deze dierenrassen werden de voorbije generaties verdrongen voor meer productieve soorten en dreigen daardoor helemaal uit ons erfgoed te verdwijnen. Het levend erfgoedpark wil deze oude boerderijdieren bewaren voor het nageslacht en ze in de belangstelling brengen van het brede publiek. 

Bloemenpark Het bloemenpark van 23 ha is volgens de Franse en de Engelse tuinarchitectuur aangelegd. De vijvers zijn voorzien van fonteinen die zorgen voor een speelse sfeer.  Een grote vijver is herwerkt tot een knuppelpad en is volgeplant met riet. 

Andere recreatiemogelijkheden Van april tot september kan je bootjes (roeiboten, waterfietsen en surfbikes) huren aan de roeivijver en er is tevens een minigolfterrein aanwezig.

Wandel- en fietsroutes Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld in en rond het provinciaal domein Puyenbroeck. In Puyenbroeck kunnen het ganse jaar door fietsen gehuurd worden voor volwassenen en kinderen. De individuele bezoeker kan gratis deelnemen aan 'Tot zondag...natuurlijk!', een maandelijkse gratis natuuractiviteit van het domein. Inschrijven is wel verplicht! Wie in groep komt, kan kiezen voor 'Doe het eens met een gids', een wandeling met een gediplomeerde gids (kostprijs 25 EUR per groep van max. 25 personen).

meer info:www.puyenbroeck.be

2.Het Leen - Eeklo


clip_image002(17).jpg

Het provinciaal domein Het Leen is meer dan 250 ha groot en is daardoor één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Oost-Vlaanderen. Liefhebbers van planten kunnen terecht in het arboretum. Het is meer dan 6 ha groot en je vindt er meer dan 7000 soorten en variëteiten bomen en struiken.

In het Bosinfocentrum vind je een antwoord op al je bos-boom-houtvragen. Je jan er een boom tot leven zwengelen en die vertelt je dan hoe lichtenergie van de zon omgezet wordt in levensenergie voor planten, dieren en zwammen. In het auditorium kan je een digitale seizoenswandeling maken of kijken naar de avonturen van kabouter Prikkeprak.

Het Leen staat ook synoniem voor heerlijk wandelen. Een netwerk van 36 km wandelpaden, waarvan de helft verhard, brengt je tot in de verste en mooiste uithoeken van het bos. De natuureducatieve dienst staat je graag bij met raad en daad en materiaal om een wandeling te maken met een natuurgids.

meer info www.hetleen.be

 

3.De Gavers- Geraardsbergen


clip_image001(65).jpg

Het provinciaal domein De gavers, gelegen aan de voet van de Oudenberg in de Dendervallei, is een recreatiedomein met heel wat ontspanningsmogelijkheden. De 20 ha grote vijver, bossen, wandel- en fietspaden zorgen voor een groene omgeving waar je gewoon kan genieten van de rust.

meer infowww.degavers.be

Een overzicht van alle wandelingen in de domeinen. De wandelingen zijn gratis en gaan steeds door op zondag. Elke wandeling heeft een thema. Op voorhand inschrijven.

Zondag

Uur

Thema

Domein

14 aug

22 uur

Fluisteren

Het Leen, Puyenbroeck,De Gavers

11 sept

14 uur

Uitvissen

Het leen, Puyenbroeck

  9 okt

14 uur

Zwammen

Het Leen, Puyenbroeck,De Gavers

13 nov

14 uur

Sterven

Het Leen, Puyenbroeck,De Gavers

11 dec

14 uur

Vertrekken

Het Leen, Puyenbroeck

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen