MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gentse azalea's diepgevroren voor het nageslacht

280 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Om het belangrijke cultuurhistorische patrimonium van de Gentse azalea voor het nageslacht te vrijwaren, zullen wetenschappers de genen van tientallen oude soorten invriezen voor later gebruik. In aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters stelde het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) vrijdag (4 april 2008) in Melle een wereldprimeur voor: de cryopreservatie van de genen van oude azaleasoorten. Wetenschappelijk directeur Johan Van Huylebroeck toonde hoe die vriesbewaring gebeurt.

cryopreservatie

Stukjes van de plant worden in vitro gezet op een bedje van een soort confituur waarin alles steekt wat de plant nodig heeft om te gedijen. Eenmaal gegroeid tot tegen de rand van de bokaal worden de steeltjes van de proefbuisplant in een plastic ampulletje gestoken en ondergedompeld in een tank van vloeibare stikstof bij een temperatuur van min 196 graden Celsius.

"In die omstandigheden valt alle leven stil", aldus Van Huylebroeck. "Om zo'n plant weer tot leven te wekken moet men ze slechts zachtjes ontdooien. Desnoods honderd jaar later". Het unieke project dat de diversiteit moet bewaren van het Gentse azaleapatrimonium is een samenwerking tussen het ILVO en de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) en kost 50.000 euro, waarvan de helft wordt betaald door minister Peeters.

De landbouwminister liet niet na erop te wijzen dat de azalea ook een economische waarde heeft. "Die plant is een van de speerpunten van onze sierteelt. Ons land is de grootste exporteur van azalea's in de wereld", aldus de minister-president. "Die export staat in voor 43 miljoen euro per jaar, wat bijna 10 procent is van de totale exportwaarde van onze sierteelt". Tachtig procent van alle Europese azalea's wordt gekweekt in een straal van

 25 kilometerbuiten Gent, met Lochristi als epicentrum. Bijna 1.100 werkkrachten verdienen rechtstreeks hun brood met de bloem.

Bron: Het Nieuwsblad

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen