MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gentse proffen leiden miljoenenonderzoek zandraket

300 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gentse proffen leiden miljoenenonderzoek zandraket


De Europese Commissie geeft 12 miljoen euro aan onderzoek naar bladgroei bij planten. Een consortium van tien onderzoeksinstituten uit Europa krijgt het geld om de groei van bladeren bij de zandraket (Arabidopsis thaliana), een zeer eenvoudig plantje dat model kan staan voor andere planten, te onderzoeken. Het onderzoeksconsortium AGRON-OMICS staat onder leiding van twee Belgische proffen, Pierre Hilson en Dirk Inzé, onderzoekers van het VIB die verbonden zijn aan het Departement Planten Systeembiologie van de Universiteit Gent.

clip_image001(931).jpg

Inzé is een grote naam in het plantenonderzoek en kreeg hiervoor al de Francqui-prijs, zowat de 'Belgische Nobelprijs'. "Planten zijn van onschatbare waarde als bron van voedsel, medicijnen, hernieuwbare materialen en energie. Toch weet men, in vergelijking met bijvoorbeeld kanker, nog relatief weinig over de biologische processen die planten doen groeien", luidt het bij het VIB.

Het netwerk AGRON-OMICS (Arabidopsis GROwth Network integrating OMICS technologies) zal in de vijf komende jaar experimenten uitvoeren om de moleculaire componenten die groei controleren, te identificeren en wiskundige modellen bouwen om na te gaan hoe deze componenten met elkaar interageren.

"Buiten het Arabisopsisgenoominitiatief, is dit het grootste bedrag dat ooit aan plantenonderzoek toegekend is", aldus het VIB. "Dit wijst duidelijk op het maatschappelijke belang van een grondige kennis van levensprocessen in planten".

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen