MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Geraniums vol kleur en geur

6101 x gelezen
door Pelargonium for Europe • Dinsdag 18 April 2023

Vanaf eind april begint een nieuw bloeiseizoen voor de geranium. Deze vrolijke zomerbloeier zorgt tot diep in het najaar voor kleur en geur op het balkon of terras. Ze zijn zeer geschikt om in potten en bakken te planten.

Kleur en geur
Geranium (botanische naam: Pelargonium) is een van de populairste planten voor op balkon of terras. Dat komt niet alleen door het gevarieerde kleurenpalet, ook de verschillende bloeiwijzen en de frisse, fruitige geur maakt de zomerbloeier haast onweerstaanbaar. En de verzorging is eenvoudig. Behalve witte, roze, rode en paarse geraniums zijn tegenwoordig ook meerkleurige soorten verkrijgbaar. Behalve de bekende Franse geranium (P. grandiflorum) zijn er onder meer ook hangende (P. peltatum) en zogenoemde ‘staande’ soorten (P. zonale). Ze zijn allemaal rijkbloeiend, behalve de geurgeranium. Die heeft mooi frisgroen blad en verspreidt een heerlijk parfum variërend van citroen- tot appelgeur!

Zomercombinaties
Voor wie maximaal wil genieten van een bloemrijk balkon of terras… geraniums zijn ideaal. Je kunt uiteraard een pot vullen met alleen witte geraniums, maar zet ook eens verschillende soorten en kleuren door of bij elkaar voor een extra zomers effect. Geranium kun je bovendien uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, Petunia en Salie.

Creatief
Heb je een klein balkonnetje of geen plek voor een grote bak op het terras? Ga dan verticaal tuinieren. Geraniums zijn prachtig in potten of manden aan de muur en een afgedankte stellingkast tover je zo om tot een fleurige ‘flat’ vol geraniums. Maximaal genieten op een minimale oppervlakte! Autobanden versleten? Geef ze een tweede leven als hangende ‘bloemband’ aan een muur of schutting. Een laag potgrond erin en planten maar. Liever geen zwarte band? Geef ‘m dan een likje verf!Verzorging
Om te genieten van een rijke en langdurige bloei heb je gelukkig geen groene vingers nodig. Drie eenvoudige tips:

  • Geef regelmatig water. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, is het prima! 
  • Voeg eens per twee weken (vloeibare) plantenvoeding toe aan het gietwater. Er zijn ook langwerkende voedingskegels die je in de grond kunt stoppen. Dan hoef je het hele bloeiseizoen geen voeding meer te geven. 
  • Haal de uitgebloeide bloemetjes steeds weg. De geranium maakt dan snel nieuwe knoppen en je zult zien dat je dan geniet van een rijke bloei (tot diep in het najaar).


Geraniums zijn vanaf april overal verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.facebook.com/mijngeranium.

 

(Fotocredit: Pelargonium for Europe (PfE))

2 reacties

  • Eddy H. Eddy H. Hoi vraagje : mijn geraniums bloeien mooi en rijk .... maar wat doet men met de bijna uitgebloeide trossen bloemen ?? onder de uitgebloeide bloemen zitten er eigenlijk al nieuwe knoppen verborgen dus ...... pluk je de uitgebloeide bloemen alleen uit de tros en laat je de nieuwe knoppen staan ( niet zo simpel natuurlijk dat is plukwerk ) of ga je radicaal de ganse tros verwijderen ?? Graag een doeltreffend antwoord waarvoor een dikke merci ;) Eddy H
    Vrijdag 9 Juli 2021 om 11:51
  • Ellen A. Ellen A. Met een schaartje gaat het prima. Als er niet veel knoppen onder zitten knip ik de hele stengel af.
    Vrijdag 21 April om 09:55

Log in om een reactie te plaatsen