MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gertrude Jekyll

1137 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gertrude Jekyll (1843-1932)


Gertrude Jekyll (29/11/1843 – 8/12/1932) was een Engelse tuinontwerpster die meer dan 400 tuinen ontwierp in Engeland, Europa en Amerika. Daarnaast schreef ze ook zo’n 15 boeken (haar bekendste is ‘Colour in the Flower Garden) en verschillend artikels voor tijdschriften zoals Country Life, The Garden en andere.

clip_image001(984).jpg

Ze behoorde tot de ‘Arts and Crafts’ beweging. Deze beweging, die werd geleid door de Engelse dichter en ontwerper William Morris, wilde alle kunsttakken verenigen en het kunstambacht in ere herstellen. De beweging ijverde vooral ook voor een terugkeer naar een natuurlijker manier van leven en moet vooral gezien worden als reactie tegen de oprukkende industrialisering en de strakke Victoriaanse moraal. Gertrude Jekyll werd sterk beïnvloed door de natuurlijke bloementuinen die werden ontworpen door William Robinson (Gravetye Manor in Sussex). Aan het eind van de 19de eeuw streefde Robinson naar een terugkeer naar een meer natuurlijke beplanting en het gebruik van vaste planten in plaats van het overmatig gebruik van eenjarige planten (boek: The Wild Garden). Haar stijl viel erg in de smaak bij rijke grondbezitters die hielden van elegante huizen en tuinen. In 1893 associeerde Jekyll zich met Edwin Luytens (1869-1944) een architect die diverse landhuizen ontwierp. Samen ontwierpen ze diverse tuinen in de typische cottage style (Hestercombe in Somerset) Haar grote, kleurrijke borders en kleurentheorie kregen later navolging bij Vita Sackville-West (met ondermeer haar bekende tuin Sissinghurst in Kent) en Christopher Lloyd (Great Dixter) en Rosemary Verey (Barnsley House).

Die kleurentheorie was vooral geïnspireerd op het 'Impressionisme' en een schilder zoals Joseph Mallord William Turner (1775-1851). De toepassing ervan vereist naast een goed gevoel voor kleurwaarden, een uitgebreide plantenkennis. Haar eigen tuin 'Munstead Wood' werd gerestaureerd en kan bezocht worden.

INFORMATIEVE WEBSITES


Gertrude Jekyll
Munstead Wood
Gertrude Jekyll Garden
Godalming Museum
Gravetye Manor - Sussex (William Robinson)
Hestercombe 
Sissinghurst
Archief van de Universiteit van Californië, Berkeley

[Gertrude Jekyll -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen