MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gestippelde houtvlinder - Zeuzera pyrina

1100 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gestippelde houtvlinder - Gele houtrups Zeuzera pyrina Houtboorders - Cossidae

Een mot (nachtvlinder) met witte vleugels met zwarte vlekjes in een regelmatig patroon. De onderste helft van de antennen bij het mannetje zijn geveerd, de bovenste helft is draadvormig. De antennes bij de vrouwelijke exemplaren zijn geheel draadvormig. Deze vlinder is moeilijk waarneembaar omwille van zijn nachtelijke levenswijze. De eitjes worden in spleten in schors gelegd. De larven zijn tot 5,5cm lang, licht geelachtig met donkerbruine kop en gelijkgekleurd halsschild. Het achterlijf is bedekt met donkere vlekken en is volledig onbehaard.

Ze boren zich in stammen en takken en richten vaak heel wat schade aan. Door de gaten en gangen die ze boren kunnen takken verzwakken en afsterven. Jonge bomen kunnen volledig afsterven wanneer ze gangen boren in de stam. Hun aanwezigheid kan je opmerken door een opeenhoping van samengeperste, zaagselachtige excrementen bij de ingang van de gangen. De ontwikkeling bij de gestippelde houtvlinder duurt twee tot drie jaar. Wanneer de rups volgroeid is, wordt een popkamer gebouwd die bedekt wordt met een dun spinsel. In deze popkamer overwintert de rups om dan in het voorjaar te verpoppen.

Ze kunnen worden aangetroffen op : sierappels, esdoorn, berk, tamme kastanje, peren, lijsterbes, sering en fruitbomen. Men kan ze ook aantreffen in de takken van maretak.

Bij aantasting snoei je de getroffen takken weg.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen