MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gladiolus - Gladiool - Zwaardlelie

1541 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Nederlandse naam

 Gladiool - Zwaardlelie

Familie

 Iridaceae

Herkomst

 Zuid-Europa, Azië, West-Afrika  Vooral Zuid-Afrika

Bloeitijd

 Juli- september

Standplaats Goed bewerkte, voedzame, niet te droge maar goed  doorlatende grond.  Beschut en zonnig  Voorzie steunmateriaal  In oktober snij je de bladstengel zo'n 10 cm boven de grond  af. De knollen oogsten en op een vorstvrije, luchtige en  droge plaats overwinteren (5-10°C), in droge turf.

Plantdiepte

 10 cm  Plantafstand: 12-15 cm

Gladiolen zijn één van de populairste zomerbloeiende bloembollen. Ze kunnen worden toegepast in de siertuin maar het zijn ook waardevolle snijbloemen. Gladiolen zijn makkelijk te kruisen zodat er elk jaar nieuwe soorten ontstaan. De meest gekende zijn de Grootbloemige gladiolen. Veel van deze soorten zijn na 1940 in Engeland en Nederland geteeld. De butterflytypes zijn in 1951 geïntroduceerd en de laatste jaren zijn het vooral de Amerikaanse soorten die steeds populairder worden.


Grootbloemige gladiolen - Grandiflorus-groep: Dit is de belangrijkste groep. Ze zijn verkrijgbaar in in een uitgebreid scala aan kleuren en kleurcombinaties.


Nanus-groep - Butterfly gladiolen: Deze groep is ook bekend als Miniatuur- of Butterflygroep. De losjes opgebouwde aren van 30-40 cm lang dragen tot 7 bloemen. Ze zijn kleiner en vaak gevlekt.  FOTO'S


Primulinus gladiolus (primulinus-hybriden): Deze hybridegroep heeft vrij kleine, vaak gevlekte bloemen die onregelmatig langs een tot 60 cm hoge stengel staan. Elke stengel draagt niet meer dan ongeveer 20 bloemen. Ze zijn nooit gefranjerd.


Gladiolus x colvillei: Dit was de eerste gladiolenhybride. In 1823 in Engeland ontstaan uit een kruising van G. cardinalis met de roomwitte G. tristis. Hij draagt tot 10 elegante, bijna 10 cm grote, donkerroze, gele of witte bloemen in een 45 cm lange aar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen