MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gleditsia triacanthos `Shademaster` - Valse Christusdoorn

5446 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gleditsia triacanthos 'Shademaster'

  1(1).gif 

Naam

 Gleditsia triacanthos 'Shademaster'

Nederlandse naam

 Valse Christusdoorn

Familie

 Caesalpiniaceae

Franse benaming

 Févier Shademaster

Engelse benaming

 Thornless Honeylocust

Herkomst

 noordoost en Centraal Verenigde Staten

Hoogte

 10-13m

Blad

 eerst roodbruin, later donkergroen, veervormig samengestel herfstkleur dofbrons

Bloemen

 onopvallend geelgroene trossen

Vruchten

 roodbruine sabelvormige gekromde peulen

Algemeen

 De Valse Christusdoorn mag niet verward worden met de Echte Christusdoorn (Paliurus spina-christi) een struik die in het Middellandse Zeegebied groeit. Deze 2 planten hebben niets met elkaar te maken. De Valse Christusdoorn is een boom die van nature op moerassige bodems groeit in de grootste delen van de Verenigde Staten. De wilde soort is niet echt voor de tuin geschikt. Hij wordt een 30-tal meter hoog en is van onder tot boven bezet met doornen die meer dan 10cm lang kunnen worden! Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’ is in 1954 in de Verenigde Staten geselecteerd door de Princeton Nurseries. In New-York is het momenteel één van de meest aangeplante straatbomen.

Deze valse Christusdoorn maakt een brede, losse, onregelmatige, open kroon. De boom maakt moeilijk een harttak. Hij kan een twaalftal meter hoog worden.

De stam is zwartgrijs en diep gegroefd, de twijgen zijn grijsgroen en groeien zigzaggend. Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’is doornloos.

De bladeren kunnen zowel enkel als dubbel veervormig zijn samengesteld en kunnen 15 tot 20cm lang worden. Ze lopen bronsgroen uit en verkleuren naar intens donker groen, in de herfst verkleuren ze geel (minder uitgesproken als bij de soort).

De bloemwijze lijkt sterk op die van vlinderbloemige planten. Ze is onopvallend en verschijnt in juni-juli. De plant is eenhuizig en eenslachtig.De bevruchte bloemen groeien uit tot lange gekromde peulen. Deze zijn bij mensen die aan bloemschikken doen zeer gegeerd. Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’bloeit bij ons zelden of nooit. De wilde soort doet dit wel. De valse Christusdoorn is ook geliefd bij imkers. De boom wordt druk door bijen bezocht en is een ware honingbom. Hij geeft een honingproductie van 85 tot 250kg honing/ha wat enorm is!

Door zijn diepgaand wortelgestel verankert de boom zich goed. Hij is uitermate windvast.

De boom groeit van nature op natte moerassige bodems maar kan bij ons perfect groeien op drogere zandige gronden. Het is zelfs gebleken dat deze boom zeer goed droogte- en hittebestendig is! Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’ is goed bestand tegen luchtverontreiniging en hittereflectie wat hem een ideale stadsboom maakt.

Valse Christusdoorn is goed bestand tegen snoei maar pas bij voorjaarssnoei wel op voor bloeden.

Doordat Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’ niet te groot wordt en doornloos is kan hij perfect toegepast worden in privé-tuinen. De boom filtert op elegante manier het licht en zorgt voor speelse schaduwtekeningen op de grond. Het is de ideale boom bij een terras of een raam op het zuiden. Wanneer het te warm wordt in de zomer zal deze boom op een natuurlijke wijze voor verkwikking zorgen. Gleditsia’s gebruik ik meestal als solitairs. Ik vind hun grillige vorm mooi tot zijn recht komen tegen strakke uitgepuurde volumes. Het is een boom waarmee je de vorm van een gebouw kunt verzachten zonder afbreuk te doen aan de architectuur. Ook mooi zijn een aantal gleditsia’s als een spontaan bosje bij elkaar geplant in een groot vlak dolomiet. Hierdoor krijg je een ruimte waar het in de zomer fantastisch is om te vertoeven. Sommige vooraanstaande tuinarchitecten proberen momenteel de gleditsia in het keurslijf van een dakboom te wringen. Ik vind zo iets spijtig, de spontane vorm van de boom wordt op deze wijze totaal kapot gemaakt waardoor hij volledig zijn karakter verliest…

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(3).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen