MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gleditsiabladgalmug

881 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gleditsiabladgalmug - Dasineura gleditchiae

 

Bij de Valse Christusdoorn of Gleditsia ontwikkelen de geveerde bladeren zich niet normaal maar zijn verdikt en vormen peulvormige gallen waarin witte tot oranje maden zitten. De cultivar 'Sunburst' is zeer gevoelig voor deze aantasting. Dit galmugje vormt 3 generaties per jaar. De vrouwtjes leggen vanaf mei tot einde zomer eitjes in de jonge bladeren aan de scheuttoppen.

De volwassen muggen leggen hun eitjes in de toppen van het gewas. Deze eitjes zijn rood-oranje van kleur, langwerpig, ongeveer 3-4 mm lang en 1 mm breed. Omstreeks half mei komen de eieren uit. Op dat moment kunnen de jonge larven bestreden worden.  In de zomer als ze zich in de gal terugtrekken en verpoppen is het bijna onmogelijk om ze te bestrijden. Bij het verpoppen is op de gallen een wit uitsteeksel te zien waaruit de volwassen muggen naar buiten komen. De muggen trekken meteen naar de toppen van het gewas om opnieuw eieren te leggen.

De bladgalmug overwintert na voltooiing van de derde generatie in het blad, als larve in de grond. Ze verpoppen in de grond in het volgende voorjaar. Poppen kunnen daar soms tot een jaar lang overleven voordat ze ontluiken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen