MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Goodnestone park - Jane Austen

494 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In de buurt van Canterbury, op minder dan een uur rijden van Dover, ligt Goodnestone Park. Het Palladiaanse huis werd in 1709 gebouwd door Brook Bridges. Via haar broer Edward die met een Bridges trouwde, kwam Jane Austen (1775-1817) in kontakt met Goodnestone Park waar ze, blijkens haar brieven, meermaals de dans leidde op de avondlijke gardenparties. Men kan zich in Goodnestone trouwens levendig voorstellen hoe de begoede, landelijke burgerij die Austen in haar romans op soms ironische wijze beschrijft, in die tijd moet geleefd hebben.

Goodnestone Park
(Paul Geerts)


 

clip_image001(73).jpg

In het Regency Engeland van Jane Austen werd de landschapsarchitektuur, the landscape improvement, beschouwd als de ultieme kunstuiting, als de bij uitstek Engelse bijdrage tot de Westerse beschaving. Het was de periode dat de adel en de burgerij zich in hun grote country houses terugtrokken, ver weg van de rumoerige buitenwereld waar de meerderheid van de bevolking honger leed.

Goodnestone Park is een gigantisch domein van meer dan 1000 hektaren. Uit de tijd van Austen dateert nog het grote grasveld voor het huis, van waar men een mooi uitzicht heeft over het heuvelachtige Kent. Verder moet Austen ook nog de reuze ceders, de olmen, de vele coniferen en vooral de oudste kastanje van Engeland hebben meegemaakt.

Verder is er een parkachtig gedeelte met tientallen soorten bomen en struiken, aangelegd rond 1920. Hier vindt men o.m. tal van variëteiten van rhodondendrons, camellias, cornus, magnolia's, hydrangea's.en een uitgebreide kollektie helleborus. Een kronkelend pad voert door het bos naar een open plek helemaal beneden waar een rots- en watertuin werd aangelegd, overvloedig begroeid met hosta's, waterlelies en groenblijvende bomen en heesters (o.m. de zeldzame groenblijvende beuk, Northofagus Fusca). In de buurt van het huis staan enkele prachtige exemplaren van een Cotinus Coggygria en een Alnus Glutinosa Imperialis.

Goodnestone Park is als tuin echter vooral de moeite waard door wat de huidige eigenaars, Lord en Lady Fitzwalter en hun headgardener Mr. Wellard, er sinds 1960 van hebben gemaakt. Zo plantten zij een mooie rozenallée met oude rozen die langs palen worden geleid en die de verbinding vormen tussen het huis en het bosgedeelte. Uniek is vooral de vroegere ommuurde groentetuin die door de huidige eigenaars omgetoverd werd tot een zeer aangename bloementuin (eigenlijk twee opeenvolgende 'tuinkamers'). Tussen de oude, hoge muren, begroeid met clematis, jasmijn, lonicera, wijnranken, een bijna 70-jarige Abelia triflora en veel klimrozen, werden brede vaste plantenborders aangelegd, met tussenin een strook gras. In die borders zorgen klimrozen over rozenbogen voor het noodzakelijke vertikale accent. In de borders zelf staan meer dan 300 variëteiten oude rozelaars, onderplant met vaste planten, overwegend in lila-, lavendel- en zilvergrijstinten.

Werkelijk uniek is het zicht op de eeuwenoude stompe toren van de Holy Cross Church die aan het eind boven de bloementuin uitrijst. Ik zag de tuin in de vooravond wanneer de schaduwen langer worden, het licht milder en de geluiden gedempter. Ik kan u deze ervaring alleen maar aanraden, temeer omdat deze tuin blijkbaar nog niet ontdekt is door het grote publiek.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen