MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Goudsbloem: mooi en eetbaar!

6945 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zondag 23 April 2023 Volg Eddy G.

Dit kruid is goud waard. Goudsbloem doet het niet alleen goed als sierplant in de tuin, ook in de kookpotten en het medicijnkastje hebben de bloemen hun nut al bewezen.

Vandaag wordt goudsbloem vooral gebruikt om allerlei huidproblemen aan te pakken. Ontstekingen genezen sneller en schimmels verdwijnen. Ook dames met menstruatie- of overgangsproblemen ondervinden baat bij enkele kopjes goudsbloemthee. Natuurlijk, eenvoudig én doeltreffend.

 

Namen noemen

Goudsbloem, door de wetenschapsmens ook bekend als Calendula officinalis, dankt zijn naam aan de mooie bloemen die voor kleur zorgen in heel wat tuintjes. Al varieert de tint van bloem van lichtgeel tot dieporanje, toch is de associatie met goud snel gemaakt. De geslachtsnaam Calendula zou zijn oorsprong vinden in het woord calendae wat bij de Romeinen de eerste dag van de maand was. Het is immers zo dat dit kruid zeer lang bloemen draagt, bijna elke maand van het jaar. “Sy bloeyen van in de meye alle den somere duer tot in den wintere”, zo schreef groot kruidendeskundige Dodoens over de goudsbloemen in zijn Cruydtboek. In de volksmond wordt het kruid trouwens ook al eens ‘la fleur de tous le mois’ genoemd. Het feit dat dit kruid heel wat helende eigenschappen bleek te bezitten, zorgde voor de toevoeging officinalis bij de naam. Deze term betekent eigenlijk ‘voorradig in de officina’ wat de werkplaats van de apotheker betreft.

 

Gezond met goudsbloem

Hoewel heel wat tuinen voorzien zijn van een mooi perk goudsbloemen, toch weten weinig mensen dat deze bekende bloemen ook echt geneeskrachtig zijn. Goudsbloem wordt thans al sinds mensenheugenis door kruidengenezers gebruikt voor de meest uiteenlopende kwaaltjes. Vast staat dat de goudsbloem gezegend is met reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen waardoor uiteenlopende huidsproblemen met succes worden aangepakt. Gebruik een crème met goudsbloem voor bijvoorbeeld droge eczeem, tepelkloven, brandwonden, schrale babybilletjes en moeilijk helende wonden zoals doorligwonden. Ook bij kneuzingen en spataders kan een goudsbloemcrème je van dienst zijn.

Zo’n crème kan je gewoon in je apotheek kopen (Winiefreds goudsbloemzalf) of ook zelf maken. Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse gesmolten reuzel. Laat even sudderen en neem van het vuur. Plaats het gedurende een dag in de zon of op een warme plaats. Vervolgens terug voorzichtig verwarmen, filteren, in een potje gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren; Vervalt na ongeveer 6 maanden. Je kan in plaats van crème ook een kompres met het aftreksel van goudsbloem aanbrengen op bijvoorbeeld een wond. Dat aftreksel, zeg maar goudsbloemthee, mag ook inwendig gebruikt worden. Dit doe je in geval van menstruatiestoornissen en overgangsproblemen.

Goudsbloem is ook een galafdrijvend middel dat dus kan ingezet worden bij geelzucht. De thee maak je door 1 kilo gedroogde goudsbloem (bloem en blad) gedurende 10 minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Zeven en drinken. Achteraf niet meer opwarmen. Zwangere vrouwen vermijden het gebruik van te veel goudsbloem aangezien het kruid de menstruatie oproept.

 

Winiefred weet raad

  • BRUINE LOKKEN

Brunettes kunnen hun mooie lokken verzorgen door ze te spoelen met een aftreksel van goudsbloem. Laat 2 eetlepels trekken in ¼ liter heet water, filter en gebruik het vocht als haarspoelmiddel na het wassen.

  • WINTERVOETEN

Last van wintervoeten? Laat een flinke hoeveelheid bloemblaadjes van goudsbloem trekken in 2 liter kokend water. Neem hierin een voetbad.

 

Volksweetjes

Ons voorouders gebruikten de goudsbloem als natuurlijke barometer. Was de bloem na 7 uur ’s morgens nog gesloten, dan hing er nattigheid in de lucht. Opende ze haar kelk tussen 6 en 7 uur, dan beloofde het een prachtdag te worden.

1 reactie

  • Jose S. Jose S. Kan ik voor de crème ook iets anders gebruiken dan reuzel ?
    Woensdag 7 September 2022 om 10:15

Log in om een reactie te plaatsen