MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Guldenroede

2402 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Is je lichaam toe aan een interne ‘grote schoonmaak’? Dan is dit gewas, de guldenroede of solidago, net wat je zoekt. Dit is immers het nierkruid bij uitstek. Nieren en blaas krijgen een fikse spoelbeurt. Je bloed wordt gezuiverd en je lichaam ontgift. Ook uitwendig kan deze plant je van dienst zijn. Een gekneusd blad op een wond bespoedigt immers de genezing.

Namen noemen

Een guldenroede, Solidago virgaurea, is beslist een naam die past bij dit rijzige kruid dat goudgele bloemen draagt. Met zijn dikke pluimvormige trossen bloemen behoort guldenroede tot de familie van de samengesteldbloemigen (Compositae). Ook het Latijnse woord virgaurea verwijst naar de slanke groeiwijze en de mooie bloemen: vigra staat immers voor roede of tak en aurea betekent goud. De botanische benaming Solidago, die men bij ons trouwens  ook gemakkelijk in de grond neemt, verwijst naar een eerste belangrijke eigenschap van deze plant. De naam is afgeleid van het Latijnse solidare wat zoveel betekent als helen, gezond maken. Guldenroede heeft in volksgeneeskunde inderdaad al zijn diensten bewezen als een prima wondhelend middel. Zo gebruikten de Saracenen (de Moren van Spanje) dit kruid in de Middeleeuwen al om hun wonden te verzorgen. Vandaag waarschijnlijk de volksnamen heidens wonderkruid en heidens wonderkruid.

 

Gezond met guldenroede

Guldenroede bevat onder meer looistoffen die maken dat een gekneusd vers blad een prima ‘pleister op de wonde’ is. Wie geen verse solidago bij de hand heeft, kan uiteraard ook een watje doordrenken met solidagotinctuur en dit op de wonde leggen. Maar nog meer dan een effectief wonderkruid, is guldenroede bovenal hét nierkruid bij uitstek. Met een guldenroedethee van jonge blaadjes en bloemhoofdjes kan je het urinezuur afdrijven en het bloed zuiveren. Maak deze thee door 2 eetlepels fijngesneden kruid gedurende 2 minuten te laten koken in 1 liter water. Daarna nog even laten rusten en vervolgens filteren. Voor wie dus last heeft van een slechte nierwerking, ontsteking van de urinewegen of sukkelt met andere nier- en blaaskwalen is solidago een echte aanrader. Zelf bij niergruis, nierstenen en beginnende schrompelnieren heeft solidago al soelaas gebracht. Denk er wel aan de nieren een rustpauze te gunnen en de solidagokuur (met thee of tinctuur) dus regelmatig te onderbreken. Hou het dus op een kuur van maximum 3 weken. Als nierkruid heeft solidago ook een positief effect op reuma, jicht en artritis.

Ook bij huidproblemen, voornamelijk droge schilferachtige uitslag, kan een inwendige behandeling met guldenroede je goed doen. Het is ook een preventief middel om prostaatontsteking te voorkomen. En alsof dit alles nog niet genoeg is, blijkt solidago eveneens ontstekingsremmend te werken op de slijmvliezen. Een aanrader bij bronchitis.

 

Winiefred weet raad

  • Bij overmatige transpiratie, drink solidagothee. De giftige stoffen zullen het lichaam verlaten via de urine en niet meer zoveel via de huid.
  • Spoel je blonde haren met het afkooksel van guldenroede voor een mooie kleur en gezonde glans.

 

Beestig goed

De bloemen van solidago worden druk bezocht door de bijtjes. De honing krijgt daardoor een sterk en aangenaam aroma en is bruin van kleur.

 

Volksweetjes

Guldenroede is een verfplant die vroeger frequent gebruikt werd om wol op een natuurlijke manier een geelgoud kleurtje te geven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen