MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gymnocladus dioica - Doodsbeenderenboom

1464 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

  2(2).png 

Naam

 Gymnocladus dioica

Nederlandse naam

 doodsbeenderenboom

Familie

 Ceaesalpinaceae

Franse benaming

 Chicot du Canada

Engelse benaming

 Kentucky coffee tree

Herkomst

 Centraal en oostelijke VS

Hoogte

 8-14m

Blad

 dubbel geveerd, zeer lang, tot 80cm,  gele herfstverkleuring

Bloemen

 onopvallend groen-wit, in iets overhangende  pluimen

Vruchten

 lange, berijpte peulen

Algemeen

 De doodsbeenderenboom is afkomstig uit het oosten van de Verenigde Staten. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van New-York tot Tennessee. Vroeger werden de zaden gebruikt als smaakadditief in de koffie-industrie.

Gymnocladus dioica heeft een halfopen, grillige kroon welke is opgebouwd uit dikke onregelmatige takken met zeer grote blad-lidtekens. De boom wordt bij ons een tiental meter hoog.

De stam en de oudere takken zijn zeer ruw en diep gegroefd. De twijgen zijn blauwgroen en iets berijpt.

De doodsbeenderenboom komt vrij laat in blad (eind IV begin V). De bladeren zijn samengesteld dubbel geveerd en kunnen tot 80cm lang worden. Het blad loopt zacht rose uit om dan later naar diep donkergroen te verkleuren. In de herfst treedt er een diepgele herfstverkleuring op. De bloemen zijn onopvallend, wit en komen bij ons zelden voor. Ook de berijpte peulen ziet men zelden in onze contreien.

Gymnocladus dioica is een traag groeiende boom die zich het best thuis voelt op een voedzame goed vochtige bodem. Hij houdt van warmte en verkiest een neutrale tot licht kalkhoudende grond. De boom is wind- en zeewindgevoelig. Snoei in de winter kan bloeden tot gevolg hebben.

De doodsbeenderenboom dankt zijn naam aan de knookvormige bladstelen. Deze kunnen tot 100cm lang worden en blijven nog een tijdje hangen na het afvallen van de deelblaadjes. Dit geeft de boom op dat moment een ‘Spooky’ karakter. Het is een tot de verbeelding sprekende boom, ideaal voor de kleinere tot middelgrote tuin. Heel mooi in combinatie met bamboe’s ,grassen, varens en planten met grote bladeren (Astilboides, Hosta…). Heesters zoals Aralia elata, Decaisnea fargesii en Aesculus parviflora zijn ideale buren. Het is een boom die een exotisch tintje aan de tuin kan geven.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image004(1).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen