MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Ham

446 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ham Boven de Ourthe


De kalkstenen uit Ham sieren dit kleine stukje paradijs. De muren van het dorpje komen van de oude versterking van Beaumont in de bovenliggende bossen: het vroegere dorpje met rieten daken is nu een stenen dorp geworden.

clip_image001(87).jpg

De term ‘han’ duidt de ronding aan van een uitstekende rots, een beboste heuvel of de bochten van een waterloop: het kleine dorpje ligt bij de vernauwing gevormd door de lus van de Ourthe, een beschermd landschap. Ham is niet groot: het straatje maakt een bocht en komt dan bij de laatste huizen uit, vanwaar u een prachtig zicht hebt op de perfect gerenoveerde kalkstenen gevels. Aan de rechterkant passeert het weggetje een enkele boerderij voordat het in de weilanden boven de Ourthe verdwijnt.

In de Middeleeuwen waren er twee betegelde doorwaadbare plaatsen in de rivier. De strategische ligging van het dorpje, tussen deze twee punten, werd een relais voor reizigers en paarden, totaal uitgeput na het opklimmen van de heuvels. In de 20ste eeuw kwam een groot aantal kunstenaars en schrijvers zich in deze vredeshaven vestigen. Jean d’Ardenne en Auguste Donnay deden in dit bucolische landschap hun inspiratie op. Ham staat onder monumentenzorg als eerste bouwkundig ensemble in het Waalse gewest (1991).

Hoe bereikt u Ham ? Op de weg vanuit Tilff, even voor Esneux, rechtsaf slaan ter hoogte van een benzinepomp. Volg het bochtige weggetje naar het gehucht.

Vlakbij te zien ? Esneux (langs de Ourthe gelegen) Comblain-au-Pont

Info- 04 384 35 44

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen