MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Handige tuinhulp: de bladblazer

2955 x gelezen
door Linda De Vries • Donderdag 5 Januari 2012

Uitgevonden in de jaren ’50 en inmiddels in vele huishoudens onmisbaar. De bladblazer kan goed van pas komen in de tuin, zeker midden in de herfst wanneer opeens al het blad tegelijk van de bomen en struiken lijkt te vallen. Voor kinderen en dieren natuurlijk erg leuk om in deze bladerhopen te spelen, maar uiteindelijke ziet het er wel zo netjes uit als al dat blad uit de weg geruimd is. 

Voor wie nog nooit een bladblazer heeft gehad en niet precies weet wat de mogelijkheden zijn, is het verstandig om er een aantal te vergelijken. Door de ruime keuze in functionaliteiten en prijs is het namelijk lastig om zomaar een keuze te maken. Ten eerste is het van belang om te bepalen hoe groot het terrein is waarop gewerkt zal worden. Vervolgens moet er gekeken worden of het slechts om bladblazen gaat, of dat er ook verhakseld of blad gezogen moet worden. Tenslotte kan er gekozen worden uit drie type bladblazers: met accu, benzine, of snoer.

Bladblazer met Accu
Een bladblazer met accu heeft verschillende voordelen. Zo is er ten eerste natuurlijk het feit dat er zonder snoer gewerkt wordt. Dit betekent dat struikel- of valpartijen niet aan de orde zijn en de bewegingsvrijheid optimaal is. Geen geknoei met verlengsnoeren of ergens (net) niet bijkunnen. Daar komt bij dat een bladblazer met accu veel lichter is dan bijvoorbeeld een bladblazer die op bezine werkt of een elektrische bladblazer. De accu is uiteraard oplaadbaar en over het algemeen zijn deze accu’s sterk genoeg om een tuin van kleine tot gemiddelde grootte mee rond te komen.

Bladblazer op Benzine
De bladblazer die op bezine werkt is zeer geschikt voor een wat grotere tuin: hij heeft namelijk een zeer grote blaaskracht die bijna altijd boven de 300 km/u uit komt. Hier kan dus bij wijze van spreken een bos mee worden schoongeblazen! Fijn is dat ook deze bladblazer geen snoer heeft dus ook hier weer een optimale bewegingsvrijheid. Ook is er meestal wel gedacht aan de gebruiker van het apparaat, want vrijwel alle bladblazers op bezine hebben een ergonomisch design.

Elektrisch Bladblazer
De elektrische bladblazer combineert gebruiksgemak met ergonomie en kracht. Hier hoeft niet geknoeid te worden met bezine of rekening te worden gehouden met het opladen van een accu. Elektrische bladblazers zijn over het algemeen niet zwaar en hebben een ergonomisch design, wat betekent dat ze lekker in de hand liggen en dus prettig in gebruik. Ook hebben ze vrijwel allemaal een versnipper- en zuigfunctie, waarmee de bladeren dus direct versnipperd en opgeruimd kunnen worden. Vervolgens kunnen deze versnipperde bladeren weer als compost voor de tuin dienen.

3 reacties op dit artikel

3 reacties

  • Maurice G. Maurice G. Ik blijf het één van de onnozelste tuindingen vinden. Woensdag 18 Januari 2012 om 17:23
  • Kiki B. Kiki B. Zolang er een man mij bijstaat met het bladharken ben ik het geheel met je eens :) Woensdag 18 Januari 2012 om 21:46
  • Lieven G. Lieven G. Ik vind het niet zo onnozel hoor... met de bladblazer verzamel ik alle bladeren vanop het gazon. De bladblazer gaat die bladeren ook automatisch verhakselen. De hele verhakselde hoop gaat dan bij mij de compost op. Woensdag 18 Januari 2012 om 23:30

Log in om een reactie te plaatsen

1 tuinier vindt dit leuk