MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hardnekkig onkruid: de truc met het karton

161766 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Onkruiden die zich in je tuin hebben verankerd met ondergrondse stengels en penwortels vol voedingsstoffen, trekken zich van snippers of andere mulch niet veel aan. Zelfs met een dikke laag kan je ze niet verschalken. Na een warme winter onder een deken van bladeren of snippers, profiteren ze mee van vocht, lucht en voedsel. Het resultaat ? De mooiste brandnetels, distels en zevenblad van de hele buurt! Je kan natuurlijk de wortels verwijderen vooraleer je gaat mulchen.
Probeer eens de beproefde techniek met het karton. Het verlost je van wortelonkruiden maar is ook geschikt om een grasmat – zonder gebruik van chemische sproeistoffen of van zware grondbewerking! - om te vormen tot een vaste plantenborder of een heestermassief. Het systeem is eenvoudig en goedkoop. Je zal er dan ook geen bedrijf reclame voor horen maken. Gewoon zelf doen!

Je gaat tewerk in drie stappen:

  1. Bedek het volledige oppervlak van het perceel dat je onkruid- of gazonvrij wil maken met ribbelkarton. Een handelaar in huishoudapparaten zal je graag aan grote kartonnen dozen helpen. Gebruik bruin, niet glanzend karton zonder gekleurd opschrift. Verwijder de kleefstrips en plooi de dozen dubbel. Overlap ruim, zeker als je met kruipende planten als haagwinde te doen hebt. Breng het karton bij voorkeur aan op een vochtige bodem. Zo gaan de afbraakorganismen meteen volop aan het werk.
     
  2. Bovenop de laag karton komen snippers of compost. Gebruik snippers als je er later een pad, een vaste plantenborder of een heestermassief wil aanleggen. Gebruik compost als de plek een groente- of kruidentuin moet worden of een bloemenperk. Maak de deklaag vijf tot tien centimeter dik. Die houdt het karton op zijn plaats en voorkomt dat het gaat omkrullen. Tussen de vochtige bodem en deklaag zal het karton vlot verteren.
     
  3. Je kan zelfs planten voor het karton volledig verteerd is. Verwijder op die plaats voorzichtig de deklaag en steek met de spade een stuk karton uit, ter grootte van het plantgat. Neem daaronder zonodig de zode weg. Voeg wat rijpe compost in het plantgat toe en dek zorgvuldig de bodem rond de plant af met karton en snippers of compost. Succes gegarandeerd.
     

 

Het tijdstip is van belang

  • Wil je wortelonkruiden te lijf gaan, breng het karton dan aan in het vroege voorjaar, op het ogenblik dat ze hun eerste groene scheuten vormen. Het duurt een paar weken voor het karton verteerd is. Ondertussen trachten de onkruidplanten zich een weg te banen naar het licht. Dat lukt ze niet. Zodra hun reservevoedsel is opgebruikt gaan ze ten onder en worden verteerd door de bodemorganismen. Dringt er toch een plant door het karton, breng dan op die plaats een nieuwe laag karton aan.
  • Wil je een gazon ‘ontgrassen’, dan dek je het voor de winter af met karton. De grasmat sterft bij gebrek aan licht af. Dat levert een enorme voedselbron op voor het bodemleven. Als de winter niet te koud en te droog is, zullen de wormen en hun collega’s er tegen het voorjaar iets van maken dat veel weg heeft van potgrond.
     

Bron: Brochure 'De ecologische tuin'  / Ovam-Vlaco

Foto: Dennis29

16 reacties

  • A3 l. A3 l. Beste mensen,
    Kan ik mijn moestuin eind maart met karton bedekken, zodat ik eind april kan gaan planten?
    A3
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 16:46
  • Wendy Ann B. Wendy Ann B. Kan dit ook met gewoon karton? Zonder ribbels?
    Zondag 16 Juli 2017 om 14:57
  • Ton v. Ton v. Zou deze werkwijze ook succes hebben in een pas aangelegde border?
    Dinsdag 25 Juli 2017 om 23:40
  • Saey S. Saey S. Ik heb het gedaan met een groot stuk kunstgras die niet meer kon dienen. mooie zwarte onkruidvrije grond na enkele maanden
    Vrijdag 15 September 2017 om 19:24
  • Frank V. Frank V. Werkt perfect, dit heb ik jaren geleden eens gedaan om een stuk gazon te kunnen veranderen in een bloementuin.
    Onkruid, gras, alles op biologische wijze verdwenen.
    Zaterdag 7 Oktober 2017 om 17:29
  • Marcel V. Marcel V. Al geprobeerd en efficiënt .Goede tip.
    Marcel en Rita
    Vrijdag 20 Oktober 2017 om 11:42
  • Math. L. Math. L. H
    Zaterdag 28 Oktober 2017 om 09:21
  • Math. L. Math. L. Oeps, foutje!
    Kan ik i.p.v. (geribbeld) karton, ook bv. zwarte plastic gebruiken. Die is ook helemaal dicht en volgens mij ontwikkelt zich ónder die plastic een temperatuur, die het hele verteringsproces versnelt. Klopt dit?
    Zaterdag 28 Oktober 2017 om 09:23
  • Anki P. Anki P. Kan je dit ook doen voordat je een gras gazon haat aanleggen..nu is er heel veel onkruid die eerst weg moet voordat ik een gazon kan aanleggen..ik wil nu het karton doen en daarop compost van een laagje van 10 centimeter dan het karton laten verteren en dan in Juni graszoden erop aanbrengen.Mijn vraag is of dat kan.???
    Vrijdag 23 Maart 2018 om 08:59
  • Ramona V. Ramona V. Ik wil dit zeker proberen. Ware het niet dat er bijen onder de grond zitten, die in het voorjaar naar boven komen. Hoe gaan ze dat doen als er karton ligt?
    Vrijdag 23 Maart 2018 om 10:00
  • Remi v. Remi v. Sheetmulchen werkt als een tierelier! De randen zijn het risico. Wortelonkruid kan een eindje opzij groeien en aan de randen weer boven komen. Daarom is het verstandig de stukken karton zeker 30 centimeter te laten overlappen en rondom zeker 40 centimeter breder te gaan dan je onkruid. Maar het werkt ook op hele kleine schaal. Ik heb het vorig jaar toegepast op een stukje in een border. Hier mijn ervaringen met sheetmulchen met karton: https://www.eigenwijsblij.nl/h...
    Vrijdag 23 Maart 2018 om 14:26
  • Rosemarijn M. Rosemarijn M. Ik heb een hele lange liguster haag (40+ mtr) met extreem veel klimop ertussen.
    Werkt karton ook als ik het tussen de haag leg, of vermoord ik dan ook de haag zelf?
    Zondag 15 Juli 2018 om 18:00
  • Conny V. Conny V. Omdat mijn buren onkruid als bloemen zien en de wind altijd van daar komt, heb ik enorm veel last van onkruid. Af en toe rijden ze het gras af, maar daar wachten ze het liefst mee tot alle paardenbloemen... pluisjes hebben. Dus elk stukje blote aarde is zaaigrond voor hun onkruid. Op veel plaatsen heb ik dus worteldoek gelegd, maar soms gaat dat niet omdat er bloembollen zitten. Kan de truc met het karton gebruikt worden op die plaatsen of zullen de bloembollen er ook niet door geraken ? En wat met plaatsen waar er heesters staan, zullen die niet afsterven ? Waarschijnlijk heb je deze vragen al eerder beantwoord, maar ik zie enkel de vragen en weet niet hoe ik de antwoorden kan bekijken.
    Woensdag 19 September 2018 om 06:12
  • Sasa R. Sasa R. Wij hebben net nieuwe grond geleverd gekregen met heel veel haagwinde wortels er doorheen. Werkt deze truc ook in nu, in mei, om hiervan af te komen? Veel dank alvast!!
    Zaterdag 11 Mei 2019 om 20:35
  • Jan K. Jan K. Dag, ik heb het ook geprobeerd langs de rand van de beukenhaag maar helaas de merels pikken het stuk en het zevenblad kruipt erdoor.
    Vrijdag 11 Maart 2022 om 19:50
  • Lex L. Lex L. Ribbelkarton is tegenwoordig niet meer verlijmd met de ouderwetse gluton-achtige lijm die ongevaarlijk was voor het milieu.
    De chemische gesteldheid van het huidige karton is niet betrouwbaar veilig voor een natuurlijke tuingrond.
    De moderne lijmsoorten bevatten chemisch geproduceerde kunstmatige stoffen en in vele zachte-plastics zoals ook worteldoek en landbouw-plastic zitten ook nog oplosmiddelen die uiteindelijk zullen vrijkomen in het tuin-milieu.
    Karton wordt gefabriceerd van oud papier; aan de pulp in dit proces worden 'hulpmiddelen' toegevoegd zoals b.v. een 'retensie-middel' om de binding tussen de vezels te verkrijgen.
    Het wordt ook gebleekt maar de bruine restkleur toont aan dat niet alle kleurstoffen verwijderd zijn.
    Hoe al deze chemisch geproduceerde kunstmatige stoffen, reststoffen en toevoegingen zullen inwerken op het zo belangrijke en zeer gevoelige bodemleven in de grond is twijfelachtig.
    Daarom in mijn tuin geen karton en worteldoek.
    Vrijdag 11 Maart 2022 om 20:20

Log in om een reactie te plaatsen