MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Hatfield House- Lewis Caroll

400 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hatfield House dateert uit het begin van de 17de eeuw en werd gebouwd door Robert Cecil, Markies van Salisbury en eerste minister onder Queen Elizabeth I en James I. Oorspronkelijk stond er een koninklijk paleis waarvan nog één vleugel is bewaard gebleven. Hier bracht de latere koningin Elizabeth I het grootste deel van haar jeugd door. Zij hield er ook haar eerste ministerraad toen ze in 1558 koningin werd. Het nieuwe kasteel dat Robert Cecil liet optrekken heeft trouwens een E-vormig grondplan als hommage aan de koningin. Het bijna 2000 ha grote domein is vandaag nog steeds eigendom van de Cecil familie.

Hatfield House    (Paul Geerts)

clip_image001(79).jpg

De oorspronkelijke tuinen werden ontworpen door de beroemde Franse tuinarchitect Salomon de Caux. Op de bewaard gebleven plannen zijn onder meer dreven, boomgaarden, formele tuinen, parterres, grasheuvels, bloementuinen en een grote waterparterre te zien. Voor de aanleg en de beplanting van de tuinen deed Robert Cecil een beroep op John Tradescant sr, een van de beroemdste plantkundigen van zijn tijd. Tradescant bestelde zijn bomen en planten niet zomaar bij een kwekerij om de hoek, maar reisde bijna heel Europa rond op zoek naar uitzonderlijke planten voor zijn opdrachtgever. Zo verbleef hij ook in België en Nederland waar in die tijd vele beroemde tuinen lagen en planten uit de hele wereld werden gekweekt. Via de tuinen van Hatfield introduceerde Tradescant vele nieuwe planten in Engeland, waaronder de tamme kastanje. Waarschijnlijk was Hatfield House ook de eerste tuin waar tulpen bloeiden die Tradescant had gekregen van de Vlaamse botanicus Clusius. Tradescant bracht er ook een unieke fruitcollectie samen.

Alhoewel er nog heel wat historische elementen bewaard zijn gebleven, zijn de tuinen zoals ze er nu uitzien grotendeels het werk van de huidige markiezin van Salisbury die er sinds 1972 resideert. Door haar werk in Hatfield, maar ook in heel wat andere tuinen zoals die van de Prince of Wales, wordt ze beschouwd als 'the great old gardenlady' van de Britse aristocratie.

Toen de markies van Salisbury rond 1870 aan de universiteit van Oxford studeerde, raakte hij bevriend met de wiskundeleraar Charles Dodgson, beter bekend onder zijn pseudoniem Lewis Caroll. Dodgson alias Caroll had toen al 'Alice in Wonderland' gepubliceerd. Toen hij werd uitgenodigd voor een nieuwjaarsfeest op Hatfield House, raakte Dodgson bevriend met de dochtertjes van de markies. Hij verbleef in de daaropvolgende jaren geregeld op Hatfield House, in gezelschap meestal van de dochtertjes met wie hij verkleedpartijen organiseerde, rondstruinde in de grote doolhof en aan wie hij de verhalen uit 'Sylvie and Bruno', een minder beroemd en nogal moraliserend verhaal, voor het eerst vertelde. "The appetite of the party for stories is insatiable", zo noteerde hij in zijn dagboek, vergezeld van een 'witte steen', een symbool dat hij in zijn dagboeken gebruikte om een bijzondere dag aan te duiden.

Dagelijks open tot 30 september The House: van 12.00 tot 16.00 uur Park, West Gardens, Restaurants & shops: van 11.00 tot 17.30 uur East Gardens: alleen open op vrijdag (Connoiseurs' Day)

Hatfield House
Hatfield Hertfordshire AL9 5NQ

INFO: www.hatfield-house.co.uk

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen