MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hebben jouw kippen last van bloedmijten?

3391 x gelezen
BioGroei door Biogroei • Zaterdag 15 Juli 2023 Volg BioGroei

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met .

Willen je kippen niet meer in hun hok slapen? Of heb je misschien zelf jeuk als je eieren gaat rapen? Dan hebben jouw kippen vast last van bloedmijten!

Bloedluizen of bloedmijten zijn millimeter-kleine insecten die ’s nachts bloed komen zuigen bij je kippen. Overdag verstoppen ze zich in de kieren van het hok vandaar dat je ze meestal pas opmerkt als ze met heel veel zijn. Ook zangvogels, duiven en knaagdieren kunnen trouwens last hebben van bloedmijten.

Hoe bloedmijten herkennen?

De bloedmijten zijn grijs van kleur als ze geen bloed hebben gezogen en rood van kleur als ze zich vol bloed hebben gezogen. Je moet ze vooral zoeken in de hoekjes en kieren van het hok. In de winter gaan ze in winterslaap, ze vallen de kippen dan niet lastig en het lijkt of je probleem is opgelost maar niets is minder waar. In het voorjaar vanaf het 15°C en meer is, komen ze weer tevoorschijn om bloed te zuigen. Warme temperaturen en hittegolven zorgen ervoor dat de bloedmijten zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen.

 

Zijn bloedmijten schadelijk?

Als er veel bloedmijten in een hok aanwezig zijn, krijgen de kippen het zo zwaar te verduren dat ze bloedarmoede krijgen. Dat zie je als de kam van de kip bleek wordt. In het ergste geval sterven de kippen omdat ze totaal verzwakt zijn. Jonge kippen en kleine vogels hebben niet veel nodig om te bezwijken onder de bloedmijten.

Als je de bloedmijten laat uitgroeien tot een plaag, kan je ze nog amper onder controle krijgen. Dit wil je dus ten alle tijden vermijden voor jezelf en voor het welzijn van je dieren. Bovendien helpt het niet om je hok enkele maanden leeg te laten staan. Bloedmijten kunnen namelijk meer dan 9 maanden zonder bloed overleven, ze gaan dan in een soort rusttoestand. Zo vlug er terug dieren aanwezig zijn, ontwaken ze weer.

Hoe bloedmijten bestrijden?

Eigenlijk vragen bloedmijten een constante opvolging. Vanaf het vroege voorjaar kan je een bloedmijtenval hangen in je kippenhok. De bloedmijtval bevat een feromoon waardoor de bloedmijten naar deval worden gelokt. Op die manier vang je de eerste bloedmijten weg maar weet je ook zeker dat je bloedmijten hebt. De bloedmijtenval heeft dus zowel een signaal- als vangfunctie.

 

 

Zodra de temperaturen het toelaten, vanaf 15°C en meer, zet je Chickenheppie uit. Dit product bevat roofmijten in een vochtige turf en moet in hoopjes uitgestrooid worden in het kippenhok. De roofmijten jagen de bloedmijten uit de kieren van het hok om ze vervolgens leeg te zuigen. Daardoor ga je de eerste dagen veel meer bloedmijten zien en ontdekken hoe erg de aantasting is.

Het beste resultaat behaal je door zo vroeg mogelijk Chickenheppie uit te zetten en de bloedmijten in de kiem te smoren vooraleer ze zich explosief hebben kunnen vermeerderen. Eénmaal verder in het seizoen, als het warm is, zijn de bloedmijten veel groter in aantal en heb je meerdere behandelingen met Chickenheppie nodig om de plaag onder controle te krijgen.

Let op: je mag op voorhand geen chemisch middel gebruikt hebben als je Chickenheppie uitzet. De roofmijten kunnen namelijk afsterven van het residu van het chemisch middel.

 

2 reacties

  • Jan K. Jan K. Deze helpen uitstekend tegen de bloedmijt. Ik heb in het verleden van alles geprobeerd, dasty, afgewerkte diesel, oliebakjes, cola, stomen maar dit middel heeft het beste langdurig effekt , maar wel blijven controleren, want de mussen slepen ook bloedmijt naar binnen.
    Vrijdag 22 Juli 2022 om 09:53
  • Ernst W. Ernst W. Ernst Westerink Als kweker van vogels ken het probleem. Sedert een jaar of 2 gebruik ik exzolt. Een kuur van 2x een dag in het drinkwater met precies een week tussenruimte. Zoek het maar op op internet. Werkt echt perfect. Wel duur en niet geschikt voor grote bedrijven wegens de kosten. Maar het enige middel dat echt werkt. De luizen worden steriel en sterven daardoor uit,
    Vrijdag 14 Juli 2023 om 22:54

Log in om een reactie te plaatsen