Hebben jouw planten en gras de hittegolf goed verteerd ?
Hebben uw planten en gras de hittegolf en watersplash goed verteerd ?
De afgelopen weken hebben de planten het hard te verduren gehad. Ze kregen hoge temperaturen en weinig neerslag te verwerken, en daarna werden ze dan weer overstelpt met regen. Heel wat bloemperken, struiken, gazons, … zien er dan ook maar belabberd uit. Nochtans is het mogelijk om de planten in betere omstandigheden te laten groeien. In warme en droge periodes kan je gemakkelijk het verschil zien tussen planten die op een goede, gezonde bodem groeien en planten waarvan het wortelstelsel in minder goede grond wortelt.
Als tuineigenaar, verantwoordelijke voor de groenvoorziening, … is het belangrijk de planten van een goede bodem te voorzien. Voor de aanleg, het aanplanten is bodemverbetering met compost aangewezen. Compost verbetert de structuur en waterhuishouding van uw bodem. In tijden van droogte verhoogt compost het vochthoudend vermogen van de bodem. Zo blijft de bodem na regen of beregening langer vochtig. Na overvloedige regen zal een met compost verbeterde bodem het water dan weer sneller afvoeren. Zodat de plantenwortels weer over de nodige zuurstof beschikken. Bovendien geeft compost ook zeer geleidelijk voeding aan de planten, waardoor de planten minder nood hebben aan chemische of andere meststoffen.
Compost gebruiken bij de aanleg van een gazon of bloemenperk garandeert een goede start. Daarnaast kan je ook bij heel wat onderhoudswerken in de tuin compost gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst, na het verticuteren van het gazon, doet een dun laagje compost over het gazon wonderen. De compost verrijkt de bodem met organische materiaal, stimuleert het bodemleven en zorgt voor de nodige voedingsstoffen voor het gras. Ook sportvelden, zoals voetbalvelden of golfterreinen, zien af onder warme en droge omstandigheden, ook deze velden kunnen vaak wat extra organische stof gebruiken. Compost bij de aanleg en onderhoud zal ook hier goede resultaten opleveren.
Meer info: vraag de gratis brochures ‘Tuingrond verbeteren met compost’ en ‘Met compost het jaar rond’ aan bij VLACO VZW (info@vlaco.be, www.tuingrond.be of 015/ 451 370).
Bodemverbetering met compost: stappenplan
- Bepaal de compostdosis (op www.tuingrond.be vind je bij het onderdeel ‘Hoeveel heb ik nodig’ een handig programma om de compostdosis te berekenen)
- Laat de nodige compost leveren of ga hem zelf afhalen bij een VLACO-compostproducent (Verkoopsadressen zie www.tuingrond.be)
- Spreid de compost uit over het te verbeteren stuk grond
- Werk de compost in de bodem (frezen, spitten, ...)
- Zaai of plant aan
- Zorg voor de nodige bijbemesting. Dit gebeurt het best met een zuivere stikstofmeststof. Kalium en fosfor zijn in voldoende mate in compost aanwezig.
Waarom kiezen voor een vruchtbaar laagje in jouw border?
Strooi een dun laag compost in jouw border en laat jouw planten van deze voordelen genieten:
- Minder verdamping en uitdroging
- Minder onkruidgroei
- De planten krijgen de nodige voedingsstoffen
- Isolerende laag tegen de winterkou
- Water dringt beter in de bodem en spoelt niet af.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen