MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hedera helix - Klimop

14100 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

klimop

Naam: Hedera helix

Nederlandse naam: Klimop

Familie: Araliaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel een lichte standplaats. Hoewel hij het ook doet  op plaatsen met minder licht. Een koele plaats volstaat en geniet de voorkeur. Veelal is de huiskamer te warm, vooral als de luchtvochtigheid niet voldoende op peil is. Bontbladige soorten hebben meer licht nodig.

Water:  tijdens de groeiperiode regelmatig water geven.  Laat der wortelkluit niet uitdrogen. In de winter (zeker bij een koele standplaats) heeft klimop minder water nodig. Klimop houdt niet van natte voeten. Regelmatig benevelen bij warme temperatuur.

Algemeen: in tegenstelling tot de meeste kamerplanten is Hedera geen tropische plant maar groeit hij in Europa en is dus gewend aan een wat koeler klimaat. Een makkelijk te houden plant die vooral in hangpotten kan worden toegepast, maar kan ook aan diverse frames worden aangebonden. In de zomer kan je hem buiten plaatsen.

Omdat de Hedera in veel bladvormen en kleuren groen te koop is, is er voor elke smaak wel een juiste soort te vinden.

 • 'Glacier': grijsgroen blad met witte rand
 • 'Goldchild' heeft groen blad met een gele rand.
 • Cristata': heldergroen blad met een golvende, getande rand.
 • 'Stricta' heeft stevige rechtop groeiende stengels
   

KLIK HIER om enkele soorten te onderscheiden!

Tip: Regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 18°C. Gebruik gedistilleerd water of regenwater. Te lange stengels die kaal worden knip je gewoon terug.

Let op:

De bladeren en vooral bessen van klimop zijn giftig. Bruine vlekken op het blad kunnen erop wijzen dat de plant op een te zonnige plaats staat (bladverbranding). Bruin blad kan de oorzaak zijn van zowel teveel water (natte voeten) of te droog!

Leuk om te weten:  

 • Onderzoek bij de NASA heeft aangetoond dat de Klimop een krachtige luchtzuiveraar is, handig voor thuis en op kantoor.
 • De Klimop staat in de top 10 van makkelijke woonplanten.
 • Een Klimop laat zich makkelijk leiden langs elk object en figuur, dus laat je creativiteit de vrije loop of maak een mooie plantenmuur vol Hedera’s.
 • Als Klimop buiten niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en krijgt hij takken zonder hechtwortels, het blad krijgt een ruitvorm en de Hedera gaat bloeien en vormt bessen.
 • Wereldwijd bestaan er vermoedelijk meer dan 4.000 Klimoprassen.
 • In de Griekse mythologie is Klimop de plant van Dionysos, de god van de wijn en de plantengroei. Een krans van Klimop gold als symbool van overwinning en mannelijke kracht, daar komt ook de Klimopkrans voor winnaars van de Olympische Spelen vandaan.

Kenmerken: Bladplant, Gemakkelijk 

hedera helix

hedera_helix.jpg

hedera_helix(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen