MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Heemst

2229 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een must in ieders kruidenapotheek: echte heemst. De thee en siroop van dit kruid is immers je eerst hulpmiddel bij hoest, heesheid en tandpijn.

Heemst

Een onschuldig middeltje waar ook kinderen baat bij hebben. En dat heeft deze plant vooral te danken aan de grote dosis verzachtende slijmstoffen in wortel, bladeren en bloemen, ingrediënten die trouwens ook in de keuken aanleiding geven tot enige creativiteit.

Namen noemen

De Latijnse naam van echte heemst, Althaea officinalis, maakt onmiddellijk duidelijk dat dit kruid heel wat geneeskrachtige eigenschappen bezit. De term officinalis komt van het Latijnse officine wat apotheek betekent. Bovendien is er in de botanische naam ook een duidelijke verwijzing naar het Latijnse althamai, wat zoveel wil zeggen als genezen. Botanisch gezien behoort heemst, net zoals het nauw verwante kaasjeskruid of malve, tot de familie der kaasjeskruidachtigen of Malvaceae. Dit verklaart waarom heemst wel eens witte malve genoemd wordt. Andere streeknamen luiden als volgt: witte pijlstaart, longrozen, artee- of orteiwortel en smeerwortel. Een andere leuke is tandwortel. Vroeger liet men baby’tjes die tanden kregen immers op een heemstwortel bijten. Waarom? Dat kan je hierna ontdekken.

Gezond met heemst

Heemst is rijk aan slijmstoffen die allerlei vormen van pijn verzachten. Vooral de wortel van het kruid bevat er extreem veel en wordt daarom courant gebruikt. Ook in de bladeren en bloemen van heemst zitten slijmstoffen, zij het in iets mindere mate. Vroeger liet men baby’s die tanden kregen, en dan ook onvermijdelijk van zich lieten horen, op heemstwortel kauwen. Bij het bijten komen de slijmstoffen vrij, met een pijnstillend en verzachtend effect als resultaat in geval van tandpijn kan je ook het tandvlees met een papje van heemstwortel inwrijven.

De fijngemalen wortels kunnen ook aangebracht worden op ontstoken huid en zweertjes. Heemst heeft immers de goede eigenschap ontstekingen te genezen. Bij problemen of ontsteking van maag, darmen, longen of urinewegen is een thee (1 eetlepel kruid op ¼ liter heet water) of siroop van heemst een echte aanrader. Een infuus van heemstbloesem en –bladeren helpt ook preventief tegen de vorming van slijmen en tegen astma en allergieën. Gebruik het ook als gorgelmiddel bij heesheid en een droge keel. Ontstoken ogen kunnen gespoeld worden met het aftreksel.

Een siroop op basis van het aftreksel van heemstbloemen verlost je dan weer van een pijnlijke hoest. Deze siroop is licht verteerbaar en wordt ook door verkouden kinderen goed verdragen. Zelf kruidengeleerde Dodoens adviseerde al om heest met warme melk te serveren bij een zorgwekkende verkoudheid: “Neemt van de wortel drie loot, koockt het op in zoete Melck tot een pint waer gij twee mael daegs een roemertje vol van in nemen zult”

 

Winiefred weet raad

  • HUID EN HAAR

De verzachtende eigenschap van heemst maken van dit kruid ook een weldaad voor huid en haar. Vooral bij droog haar en een dito huid heeft het aftreksel van heemst een ‘smerende’ werking.

Beestig goed

Niet alleen de mens, maar ook de bijtjes weten de bloempjes van heemst te appreciëren. De bloemen bevatten immers veel nectar.

Volksweetjes

In aloude geschriften van voor Christus onthuld Marcus Terentius Varro het geheim van de priesteressen van Apollo die in Rome blootsvoets over gloeiende kolen liepen. Albertus Magnus, een kruidendokter uit de 13de eeuw, heeft het over magiërs die voorwerpen uit het vuur toverden. In beide gevallen werd de huid ingesmeerd met altheazalf, zeg maar een preparaat op basis van heemst. Hét bewijs dat heemst een uitstekende beschermende werking heeft op de huid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen