MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Heliotropium

7347 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

heliotroop.jpg

Naam

 Heliotropium arborescens

Nederlandse naam

 Heliotroop, Geurende vanillebloem

Familie

 Boraginaceae

Herkomst

 Peru

Standplaats

 Vanaf mei op een zonnige, tochtvrije plaats. Gebruik aangepaste, voedzame grond.  

Bloei

 Kleine, heerlijk geurende bloemen. Vormt tot 25cm brede bloemschermen. Bloeit zeer rijk en lang. Trekt volop vlinders aan.

Algemene kenmerken

 Een heesterachtige, groenblijvende vaste plant uit Peru  die bij ons als kuipplant wordt toegepast. Vroeger werd deze plant heel veel toegepast als perkplant bij kastelen en landhuizen. Er worden zowel jonge planten als perkgoed aangeboden  als grotere exemplaren (veelal op stam). Naast mooie, heerlijk geurende bloemen heeft de plant ook mooi donkergroen, gerimpeld blad.

 Mooi combineerbaar met ondermeer Lantana

Goed om weten:

 •  Als je Heliotropium zelf uit zaad wil opkweken moet je  ze  in het voorjaar binnen zaaien (20°C). Het is een lichtkiemer wat betekent dat je het zaad niet  mag afdekken. Afdekken met plastic of glas want de grond moet ook voldoende vochtig blijven om de zaden goed te laten kiemen. Top de jonge planten enkele malen om een bossige  groei te stimuleren.
 •  Stekken kan je in het voorjaar en in de zomer nemen. 
   

Verzorging

 Regelmatig water geven, de potgrond niet laten  uitdrogen. Deze langdurig bloeiende plant heeft behoefte aan  een rijke potgrond en regelmatig wat extra voeding. Pas naar buiten brengen als er geen kans op vorst  meer is. Opletten voor koude nachten.  Het gietwater mag ook niet te koud zijn.

Verzorging winter

 Op een lichte plaats overwinteren bij een temp. van ongeveer 10°C. De plant bijsnoeien voor ze overwinterd wordt. In het voorjaar (februari) verder terugsnoeien. De plant tijdig naar binnen halen in het najaar.

 

  heliotropium3.jpg

  heliotropiumdk.jpg

 

 Algemene tips voor planten in potten:

 • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
 • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
 • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
 • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
 • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
 • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
 • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
 • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen