MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Helleborus orientalis hybriden - Kerstroos

5669 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

helleborus_orientalis_hybriden.jpg

Naam

 Helleborus orientalis hybriden

De naam Helleborus kan een verwijzing zijn naar:  'boros' wat voedsel betekent en 'hellein' wat dode betekent  of naar 'elleborum' wat geluk of genezend betekent.

Nederlandse naam

 Oosters nieskruid, winterroos, oosterse kerstroos

Familie

 Ranunculaceae

Herkomst

 Kaukasus (op lemige grond, bergweides)  Er zijn drie ondersoorten van H.orientalis die te vinden  zijn in Turkije en Kaukasus waar ze op grote hoogte in  kalkhoudende grond groeien.

Hoogte

 30- 45 cm

Blad

 Groenblijvend.  Handvormig gedeeld, leerachtig, ruw blad.  Haal het blad weg als het tijdens de bloei lelijk wordt. 

Bloei

 Bloeit van januari tot april.  Grote, knikkende, komvormige bloemen.  Bij de soort zijn ze groenachtig wit.  De hybriden zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren van zuiver  wit tot heel donker paars.

Bloeitijd

 februari tot april.

Standplaats

 Houdt van vruchtbare grond en kalk in de bodem.  Geen zure grond.  Halfschaduw tot schaduw (niet te donker).  Geen directe bestraling van middagzon.  Het blad blijft het mooist op een schaduwrijke plaats.  Een goede drainage is belangrijk, houdt niet van natte  voeten maar ook niet van droge grond.  Zo weinig mogelijk verplaatsen.

Planttijd: in het najaar of in het voorjaar na de bloei. Plant ze in grote groepen. Bij het planten steeds een voldoende ruim plantgat voorzien en voldoende humus onderwerken. Als je ze toch moet verplanten doe dat dat in het voorjaar na de bloei.

Algemeen

 Deze wintergroene, pollen vormende vaste planten  bloeien meestal van februari tot april.  Deze hybriden trekken de aandacht door hun bloemen  in allerlei kleurvariaties.  Ze zijn ontstaan door zorgvuldig en geduldig kruisings-  werk. Vooral in Engeland.  Ze zijn allen voldoende winterhard voor onze tuinen.  Jonge planten hebben wat tijd nodig, maar na enkele  jaren zijn ze uitgegroeid tot een mooie pol die volop  bloeit.

 Geef ze elk jaar wat extra voeding in de herfst.

Opgelet
• Schimmelziekten kunnen de bladeren aantasten, daarom wordt soms het blad in het najaar weggeknipt.
• Muizen kunnen de bloemknoppen afbijten. Vooral bij planten waarrond een dik bladerdek ligt, waarin muizen kunnen nesten.

 MEER INFO


Kerstroos is een zeer giftige plant door de aanwezigheid van stoffen zoals helleborine-saponiside, ranunculine en hartglycosiden. De plant is zowel voor mens als dier schadelijk.

Vermeerderen

 Volwassen planten kunnen gedeeld worden in het  voorjaar maar Helleborus houdt er niet van om verstoord  te worden . Daarom wordt de plant vooral uit zaad en  weefselkweek geteeld.  Opletten voor uitdroging na het delen.

Goede buren

 Mooi in combinatie met Rodgersia, hosta-soorten,  Epimedium, Brunnera, Cyclamen, varens, vroegbloeiende  bloembollen. Bodembedekkers zoals Asarum, Ajuga

 Als onderbeplanting van bomen en heesters

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen