MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Helleborus - Overzicht soorten bij Het Wilgenbroek

1567 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Overzicht van de Helleborussoorten verkrijgbaar bij kwekerij HET WILGENBROEK



• Argutifolius

Een plant die in het wild op Corsica en Sardinië voorkomst. Groeit goed in de zon en goed gedraineerde vruchtbare grond. De plant kan ongeveer 1 meter hoog worden en heeft appelgroene bloemen met een doorsnede van 2 tot 5cm. De vroegere naam van deze soort was Helleborus corsicus. De planten zaaien zich gemakkelijk uit. De bloemstengels na de bloei wegsnijden, om zo ruimte te maken voor nieuwe krachtige jonge scheuten. Een prachtige karaktervolle plant voor de border.


• Atrorubens

een plant die 30 á 45 cm hoog wordt. Het nieuwe blad is soms paarsgetint en de bloemen kunnen variëren van groen over roodpaars tot soms donkerpaars. In het wild komt de plant voor aan bosranden en de in weiden langs de bosranden.


• Cyclophyllus

een mooie plant die in het wild voorkomt op hellingen aan de bosrand en onder struikgewas De bloeistengels worden 50 cm hoog en de bloemen zijn meestal groen, soms crème of lichtgeel.


• dumetorum

een plant voor de echte verzamelaar: ze wordt zo een 20 á 30 cm hoog en heeft groene bloemen. H. dumetorum houdt van vruchtbare bladgrond, op een plekje in de schaduw. Zoals de meeste botanische soorten is dit ook een vrij trage groeier.


• Foetidus

de nederlandse naam van deze plant is stinkend nieskruid. Staat graag in goed gedraineerde voedzame grond die echter niet te zuur mag zijn. De plant geeft veel bloemen die op stengels tot 80 cm hoog worden. Groene bloemen met of zonder rood randje die heel geschikt zijn om te bloemschikken. Foetidus is ook een heel geschikte plant voor een schaduwborder onder hoge struiken of bomen. Zowel het blad als de bloemstengels kunnen voor prachtige effecten zorgen in de border.

  • 'Miss Jekyll': bloemen met rood randje en rode stengel, soms geurend;
  • 'Sienna': komt uit Italië, grote plant met veel bloemen;
  • 'Sopron': plant met metaalgrijs blad en grote open bloemen;
  • 'Wester Flisk': een plant met grijsgroen blad en rode stengels waarvan het rood soms doorloopt tot in de bloemsteeltjes. Als de plant in de zon staat komen het grijs en rood nog duidelijker naar voor;
  • 'Vogezen': komt uit Frankrijk (Vogezen). Een eigen vondst en duidelijk een goede aanwinst voor het assortiment. Zeer sterke plant met donkergroen, diep ingesneden blad. Zeer rijke bloei;
  • 'Ruth': een zeer goede nieuwe selectie. Zeer sterke groei-en bloeikracht. De plant is sterk vertakt met meerdere krachtige scheuten in het eerste jaar;
  • 'Wilgenbroek Selectie': een eigen creatie. Kruising tussen Miss Jekyll en Sienna. Zeer sterke tuinplant met zeer sterke bloei in het eerste jaar. De plant zaait zich goed uit in de tuin;
  • 'Bowles Form': nieuwe selectie die compacter lijkt dan de andere Foetidus soorten. Goede bloeier.
  • 'Wilgenbroek Yellow' : een eigen selektie. Sterke groeier met geel blad en geel/groene bloemen. Zeer mooi als tuinplant, vooraan de schaduwborder.


• lividus

een zeer mooie plant die het best in pot wordt gekweekt. In het wild komt de plant voor op Majorca. Dit wil zeggen dat de plant vorstgevoelig is. Ze wordt een 40 cm hoog, de bladeren zijn donkergroen met een grijze metaalglans en de bloemen zijn groen binnenin, aan de buitenzijde rozepaars tot grijs


• multifidus

deze soort is onderverdeeld in enkele subspecies. Ze hebben allemaal min of meer groene bloemen en verliezen hun blad in de winter.

  • 'multifidus – bocconei' komt voor in open bossen en struikgewas. Het blad heeft ongeveer 20 segmenten. De bloem is eerst groen en daarna verkleurt ze groenwit.
  • 'multifidus – hercegovinus' het varenachtig blad kan verdeeld zijn in meer dan100 segmenten. De bloemen zijn geelgroen met een doorsnede van ong. 4 cm. De plant komt voor op rotsachtige, lichtbeschaduwde plaatsen;
  • 'multifidus – multifidus' zo een 30 á 40 segmenten per blad. De bloemen hebben een metaalachtige glans, de plant komt voor op rotsen in open gebied en lichte schaduw.


• niger

in het Nederlands kerstroos genoemd, omdat deze plant vroeger werd voorgetrokken om in bloei te staan op kerstmis. De kerstroos is een groenblijvende plant die ongeveer 25 cm hoog wordt. De donkergroene bladeren zijn glanzend bovenaan en de grote witte bloemen hebben een groen hart en kunnen een roze achterkant hebben.

-‘Blacktorn Strain': deze plant heeft roze knoppen en zeer grote bloemen; -‘Potters Wheel’: draagt grote bloemen. Zeer goed als snijbloem te gebruiken. Kreeg een Award of Merit van de RHS in 1958; -‘Wilgenbroek selektie’: kruising tussen Blackthorn Strain en Potters Wheel. Een sterke selectie met sterke bloemzetting;

-‘X orientalis’ : een eigen kruising. Diep ingesneden lichtgroen blad. Een goede tuinplant met bloei in het eerste jaar;

-‘Madame Fourcade’: deze compacte vorm heeft lichtgroen blad met kleine witte bloemen. Kan zeer vroeg bloeien;

-‘Sunset’: heeft een roze, rode verkleuring. Werden in het wild ontdekt door Will Mclewin in Slovenie. De zaailingen kunnen variëren in bloemkleur.


• x nigercors

Een kruising van H. niger en H. argutifolius met prachtige witte bloemen waar de bloemblaadjes in het midden een groene streep hebben. Bij het verbloeien worden de bloemen groen en blijven wekenlang mooi. Dit wordt een grote plant zo een 100cm in diameter en groeit dan ook graag op voedzame grond in de halfschaduw. Een van de beste snijbloemen. Eigenlijk is dit een type voor beginners, want zorg is overbodig. De planten zijn steriel maar langlevend. Een uitstekende tuinplant en eveneens te gebruiken als bodembedekker – slechts 3 planten per m², met zeer weinig, tot geen onderhoud. -‘Snow Love’ : een eigen selektie van Het Wilgenbroek. Zeer sterke groeier met reeds vanaf het eerste jaar minstens 15 bloemen van wit/groene kleur. De bloei is vanaf december/januari en duurt 4 maanden. De plant kan ook gebruikt worden als kamerplant tijdens de winter. Tijdens de bloeiperiode kan de plant 2 maanden de huiskamer versieren. Uitstekende bodembedekker met weinig of geen onderhoud. Een aanrader. -‘White Beauty’ : één van de eerste selecties die in meristeem werden vermeerderd. Zeer sterke selectie met bloei in het eerste jaar. Witte bloemen met soms crème of groene strepen. Mooie groene naverkleuring; -‘Green Corsican’: een Duitse selectie (Heuger), die compacter is dan White Beauty met klokvormige bloemen, die boven het blad uitsteken.


• Odorus

een plant die 50cm hoog wordt en zijn blad meestal verliest in de winter. De bloemen kunnen variëren van donkergroen tot geelgroen. In het wild komt H. odorus voor in bossen, in struikgewas en op hellingen begroeit met gras. De plant doet het goed in halfschaduw en in de zon, mits de grond goed vruchtbaar is. Sommige planten geuren, doch niet allemaal


• orientalis hybriden

de grootste groep en ook de interessantste planten voor de tuin. Alle hybriden worden ongeveer 45cm hoog en zijn halfgroenblijvend. Hiermee bedoelen wij dat in het najaar het oude blad mag verwijderd worden om de bloei te stimuleren. De planten houden van halfschaduw en van een kalkhoudende, goed vruchtbare grond met een dikke humuslaag. De kleuren variëren van wit tot zwart, geel tot rood, met soms prachtige stippen in de bloemen. Enkelvoudige, halfgevulde (anemoon) of dubbelbloemige planten. In de orientalis hybriden wordt zeer veel kruisingwerk verricht, om nieuwe kleuren te bekomen. Beschikbare kleuren: Wit, Wit guttatus, Roze, Roze guttatus, Geel, Geel guttatus, Rood, Rood guttatus, Donker, Zwart, Slaty Blue, Apricot, Picotee, Crème met spot, groen, Wit dubbel, gekleurd dubbel, wit anemoon, gekleurd anemoon, picotee anemoon,…..


• purpurascens

een plant van 30cm hoog, die in de winter afsterft maar reeds zeer vroeg zijn bloemen laat zien, soms al in december. Verdraagt goed de zon maar kan ook in lichte schaduw en vraagt een goede humusrijke grond. De bloemen kunnen variëren van paars aan de buitenkant en groen binnenin, tot volledig paars en zelfs bloemen met paarsroze en bruine tinten.


• x ericsmithii

een kruising van H. niger en H.x Sternii. De planten kunnen schitterende effecten vertonen in blad en nerven. De bladeren zijn donkergroen met blekere nerven en opvallen getaand. De bloemen zijn bleekroze tot groenrozig. Een goede aanwinst voor de tuin. Ook geschikt als snijbloem. Houdt van zon tot halfschaduw en heeft een mooi bodembedekkend effect in de tuin: 3 planten per m² volstaan om onderhoudsvrij te zijn. -‘Candy Love’ : een selektie van Het Wilgenbroek. Zeer sterke tuinplant die ook kan gebruikt worden als pot-of terrasplant. Mooie verkleuring van de bloemen van wit/roze naar chocoladekleur. 4 maanden non-stop bloei en tevens goed te gebruiken als kamerplant in de bloeiperiode . Uitstekende bodembedekker met weinig of geen onderhoud. Een aanrader. -‘Amalia’ : selektie van Het Wilgenbroek. Behoort tot de Royal Princess serie van Beekenkamp. Een zeer sterke groeier met prachtig blad en zeer mooie bloemverkleuring van roze tot donker. Gezonde selektie die zowel binnen-als buiten veel bloemplezier kan bezorgen. Mooi gemarmerd blad met platte groei. -‘Alexia’ : selektie van Het Wilgenbroek, die eveneens behoort tot de Royal Princess serie. De plant is pas leverbaar winter 2009. Een zeer sterke opgaande groeier met prachtig gemarmerd blad met grijze tinten. Goede bloeier – vroege bloeier, met een zeer grote tuinwaarde. -‘Pink Beauty’: zoals de White Beauty één van de eerste selecties. -‘Silvermoon’: Duitse selectie van Heuger. Compacter dan de Pink Beauty. Ook hier zijn de bloemen meer klokvormig.


• x sternii

als kruising van H. argutifolius en H. Lividus, kan deze plant nogal verschillen in hoogte en kleur. Groeit het best op goed doorlatende grond in de volle zon.

-‘ Boughton Beauty Strain’: planten die op H. argutifolius lijken, zijn minder hoog en met een grijzer blad. De onderkant van het blad en de stengel zijn roze, de bloemen aan de buitenkant roze-groen, binnenin geelgroen; -‘ Ashwood selection’: een selectie met mooi gekarteld, gemarmerd blad, dat een grijze schijn vertoont. Compact een zeer mooi bloeiend. Bladstengels donkerrood tot purper; - ‘Wilgenbroek Selectie’: een strekgroeiende selectie met groen/roze verkleuring in het blad. - ‘Flame’ : Een nieuwe lijn van Het Wilgenbroek. Zeer sterke en mooie selektie met donker, gemarmerd blad met mooie nerven. -‘Tom’ : Een nieuwe lijn van Het Wilgenbroek. Kompakte soort met zeer mooi gemarmerd blad. Mooie roze bloemstengels die boven het blad uitkomen. 


• thibetanus

een plant die nog niet zo lang herontdekt is en de enige plant die van oorsprong uit China komt. De planten vragen een humusrijke grond, die niet te kalkrijk mag zijn. De bloemen gaan wit open en verkleuren lichtroze met roze aderen. Een plant die nog maar beperkt beschikbaar is;


• torquatus

een bladverliezende plant die nogal wat variatie kan hebben. Dit ligt aan het feit dat het gebied waar de plant voorkomt vrij uitgestrekt is. De plant houdt van humusrijke grond, op een plekje in de halfschaduw. De bloemen zijn een 3 à 4 cm groot en kunnen zeer verschillend zijn van kleur: volledig groen, buitenkant paars en binnenin groen met of zonder nerven, soms blauwgroen of lichtbruin. ‘Party Dress Hybriden’: planten met dubbele bloemen zo een 25 à 35 cm hoog, in de meest verscheidene kleuren. vesicarius: dit is wel een uitzondering op de soort: tijdens de zomer gaat de plant in rust en sterft ze volledig af. In die periode moet men de plant droog houden. Ze verlangt ook een standplaats in de volle zon. Het best te kweken in potten. De plant wordt ongeveer 45cm. hoog en begint te groeien in november. De bloemen lijken op die van H. foetidus, maar de zaaddozen hebben de meeste sierwaarde en kunnen zo een 7cm groot worden.


• viridis

in het Nederlands noemt men de plant wrangwortel. Er zijn 2 ondersoorten: H. viridis subspecie viridis en H. viridis subspecie occidentalis. Ze zijn alle twee bladverliezend en hebben over het algemeen donkergroene bloemen. Groeit het best in humusrijke kalkhoudende grond, in de halfschaduw.  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen