MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Helm op onder de eikenbomen

1036 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Helm op onder de eikenbomen


Een goed eikeljaar betekent een slecht jaar voor de eikenbomen. De maanden juli en september waren extreem droge maanden. Hier hebben de eikenbomen flink te lijden aan gehad en wanneer bomen flink lijden zetten ze zoveel mogelijk energie in het produceren van nakomelingen. Dus maken ze veel meer vruchten (waar de zaden in zitten) dan normaal, om zoveel mogelijk nakomelingen te krijgen.

Niet alleen de eikenbomen laten hun eikels massaal vallen, ook kastanjebomen, gewone walnoten en beuken geven hun vruchten massaal af. Bij veel kastanjes is dit echter op het moment wat minder, door de aantastingen van de kastanjemineermot, wat in veel kastanjes problemen geeft.

Het Utrechts landschap voorspelde in een artikel in mei vorig jaar al dat het een goed eikeljaar zou worden. Dit werd voorspeld, aangezien de bloesem in het voorjaar laat op gang was gekomen en de bloesem geen hinder heeft ondervonden van de nachtvorst. Nu is er echter in de zomer de extreme droogte bijgekomen en is de afdracht van eikels en andere vruchten door de bomen massaal aanwezig. Dus daarom ons advies: De helm op tijdens de boswandeling!

Een goed eikeljaar wil echter niet zeggen, dat we kunnen rekenen op een strenge winter wat bij menigeen wordt gedacht. Dus laat de schaatsen nog maar even in het vet en geniet u nog maar even van de altijd schitterende herfsttaferelen.

Bron: www.hoveniersbedrijfjonkers.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen