MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Heracleum sphondylium

501 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

heracleum_sphondylium.jpg

  

Naam

 Heracleum sphondylium

Nederlandse naam

 Berenklauw (gewone)

Familie

 Apiaceae

 Herkomst

 Inheems in Europa

Bloei

 witte of vuilwitte bloemen in grote onwelriekende  brede, afgeplatte schermen.  bloeit van juni tot oktober  2-delige splitvrucht

 Algemeen

 Gewone berenklauw komt vrij algemeen voor langs  oevers, bossen, wegbermen, sloten.  Lijkt op engelwortel (Angelica sylvestris) maar  de bladeren van engelwortel zijn fijner geveerd.  Er bestaat ook een grotere variant namelijk de  reuzenbereklauw of Heracleum mantegazzianum.

 De stengels zijn hol en behaard en de bladeren  geveerd, de deelblaadjes breed gezaagd.  kan tot 200cm hoog worden.

 De naam Heracleum is te danken aan de Griekse  halfgod Heracles.

 OPGELET  Indien uw huid in contact komt met het sap van  de berenklauw kunnen er 24u later huidletsels  ontstaan. Door de reactie van het sap met zon-  licht ontstaat er roodheid met plaatselijke  zwelling en kleine blaasjes. Meestal vormen zich  ook grote blaren die er uitzien als echte brand-  wonden. Als  de huidletsels genezen zijn, kunnen  ze nog een bruine verkleuring achterlaten.  Als het sap in uw ogen terechtkomt kan je  hierdoor permanent blind worden.  Het sap is ook giftig.  -vermijd dus contact met deze plant.  -draag kledij die hals, armen en benen bedekt.

 Standplaats

 Geeft de voorkeur aan voedselrijke en matig  vochthoudende, humeuze klei- en zandgrond.  Zowel in volle zon als in halfschaduw tot schaduw.  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen