MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfst! De tijd voor een nieuwe tuin

4237 x gelezen
door Hans Reders • Donderdag 28 September 2017

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Lenen.nl.

Komend voorjaar genieten van een nieuwe tuin? Dan is de herfstperiode het perfecte moment om aan de slag te gaan. De nieuwe planten kunnen zich nu perfect wortelen in de tuin, zodat je rond maart/mei al kan genieten van een tuin die volledig in bloei staat. Het is nu dan ook erg druk bij alle tuinprofessionals. Maar waar moet je op letten als je kiest voor een (compleet) nieuwe tuin? En wat zijn de kosten waarmee je rekening moet houden? En waar kun je op besparen? Wat wil je? En wat heb je nodig?

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin is er een veelvoud aan keuzemogelijkheden. Dat maakt het leuk, maar ook lastiger. De eerste stap is dan ook om te bedenken wat je precies wil. Wel of geen terras, vijver, tegels of (kunst)gras. Of misschien toch een tuinhuis. 

Ook kun je kiezen voor een bepaalde stijl, zoals de Engelse tuin, een Japanse tuin of de steeds populairder wordende prairietuin. Kijk naar welke planten je mooi vindt, maar ook naar de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de tuin te onderhouden. De prairietuin verdient zijn sporen door de langbloeiende planten en het weinige onderhoud. Ook kiezen veel jonge gezinnen voor kunstgras i.p.v. echt gras door het vele onderhoud.

Een ander belangrijk aspect zijn de kosten. Kies je ervoor om de hele tuin in één keer op te knappen, of doe je dit stapsgewijs? Ga je voor een complete make-over, kijk dan naar het aantal vierkante meters van je tuin. Stelling is dat je met de gemiddelde tuin €40,- tot €80,- per vierkante meter kwijt bent aan planten, nieuwe tuinaarde en het aanleggen van gras. Dat is dus nog exclusief de grotere projecten, zoals een tuinhuis en nieuwe sierstenen.

 

Benodigdheden

Er komt nogal wat bij kijken, zoals natuurlijk al het materiaal voor de tuinaanleg zelf; denk aan de planten en een eventueel tuinhuis of vijvertje. Maar dan ben je er nog niet. Wellicht wil je ook gelijk nieuwe tuinmeubels aanschaffen en de schutting aanpakken. En direct elektriciteit aanleggen en/of een automatisch besproeiingssysteem. En vergeet niet al het gereedschap dat je nog niet hebt.

 

Voordat je begint

Als je weet wat je wil is de belangrijkste stap gezet. Dan wordt het tijd om te kijken of je aan de slag kunt gaan. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar je gereedschap, eventuele hulptroepen en andere benodigdheden om aan de slag te kunnen.

Eén van de meest onderschatte zaken is het leeghalen van de tuin. Wil je een container huren, dan ben je ongeveer €100,- per week kwijt. Dan heb je alle tijd om de huidige sierbestrating in je eigen tempo te verwijderen en af te voeren.

Denk ook aan het verwijderen van eventuele bomen en de benodigde vergunningen. De kosten voor het verwijderen van een boom tot en met 6 meter zijn €350 a €400; voor een boom tot en met 14 meter moet je denken aan een bedrag van €800.

Wil je je tuin leeg laten halen door een externe partij? Deze vragen hier doorgaans ongeveer €800,- voor. Uiteraard is dat exclusief het verwijderen van de bomen.

Zelf doen? Of hulp inschakelen?

Heb je zelf groene vingers en een paar rechterhanden? Ga dan lekker zelf aan de slag. Heerlijk om in je vrije tijd bezig te zijn in de tuin. Heb je echter hulp nodig of kies je voor echte experts, dan komen er extra kosten bij. Ook moet je deze zo snel mogelijk inplannen. Denk aan een tuinontwerper, een hovenier en/of een stratenmaker voor de aanleg van een terras.

 

Kosten beheersen, maak een begroting
Zoals gelezen komen bij het aanleggen van een tuin de nodige kosten kijken. Je kunt echter ook makkelijk besparen op uitgaven door zelf zaken op te pakken. Zet alle kosten op een rijtje en houdt nog wat marge aan. Ongetwijfeld loop je tijdens het aanleggen van de tuin tegen nieuwe zaken aan. Maak een overzicht van wat je écht wil gaan doen.

Wil je zaken uitbesteden? Vraag dan bij diverse partijen een offerte aan, zodat je de goedkoopste aanbieder de klus kan geven.

 

Geld lenen voor nieuwe tuin

Iets wat steeds vaker voorkomt is dat particulieren geld lenen voor het aanleggen van een nieuwe tuin, bijvoorbeeld bij een partij als Lenen.nl. Dit omdat zij pas in januari hun winstuitkering of 13e maand krijgen, terwijl de herfstperiode het beste moment is om de tuin grondig aan te passen.

Wil je dit doen, dan kun je kiezen tussen twee varianten: het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Je kunt het beste kiezen voor een doorlopend krediet als je de tuin in delen wilt opknappen. Je spreekt dan een maximaal leenbedrag af, maar neemt het bedrag (gedeeltelijk) op wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt. Het rentepercentage en de looptijd is wisselend. 

De meest gekozen variant is echter de persoonlijke lening. Hierbij wordt het bedrag in één keer op je rekening gestort en kun je gelijk starten met het hele project. Je spreekt dan een vast aflossingsbedrag, rentepercentage en een vaste looptijd af.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen