MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfst en lente vloeien in elkaar over

342 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Herfst en lente vloeien in elkaar over.


"Herfst en lente vloeien in onze tuin in elkaar over, zonder dat er nog een winter aan te pas komt. Nog nooit meegemaakt", zegt Koen Es van de Nationale Plantentuin in Meise. "We hebben hier rozen die nog steeds in bloei staan omdat het nog niet vroor. Sommige van onze bomen zijn nog steeds niet verlost van alle herfstbladeren. En tegelijk botten de voorjaarsbloeiers volop. Dit heb ik nog nooit meegemaakt".

Volgens de plantentuin bedreigt de klimaatsverandering diverse plantensoorten zoals de dubbele kokosnoot, de witte prairieorchidee en zelfs de boshyacint in hun voortbestaan. De biodiversiteit dreigt door de opwarming een zware klap te krijgen omdat temperatuur en neerslag erg belangrijk zijn voor planten, luidt het.

Sommige soorten zullen door de opwarming niet meer kunnen bestaan omdat ze hun verspreidingsgebied niet snel genoeg kunnen verleggen. Geïsoleerde populaties zoals arctische en alpiene soorten worden bedreigd omdat ze nergens anders heen kunnen. Door de selectiedruk zal ook de genetische variatie binnen een soort wijzigen. Invasieve planten zullen oprukken omdat zij in een nieuwe omgeving snel kunnen uitbreiden.

Een plantensoort die thans reeds bedreigd is, is de dubbele kokosnoot, een bijzondere palm met de allergrootste zaden (tot 30 kilo) in de plantenwereld, die enkel op de Seychellen voorkomt. Ook voor de witte prairieorchidee, die enkel voorkomt in moerassen en venen van de Amerikaanse staat Illinois, ziet de toekomst er niet goed uit omdat deze gebieden almaar droger worden. Ook de boshyacint, die in bossen voor blauwe voorjaarstapijten zorgt, is op termijn bedreigd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen