MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfst-inspiratie voor uw lentetuin

332 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Genieten van het buitenleven. Niet alleen in het voorjaar of de zomer, ook in het najaar is er volop plezier te beleven in de tuin. Alvast bloembollen planten in de tuin, op je balkon of terras. Heerlijk in alle rust alleen, of samen met je partner of de kinderen. Nog even genieten van mooie najaarsdagen.  De bladeren vallen misschien, maar je bent al heerlijk bezig met een nieuw begin. Dat is pas onthaasten! Laat de bladeren dus maar vallen. Het voorjaar kan de grond in. Als kleine verrassingspakketjes bloeien ze in de lente vanzelf op.

Bloembollen

Wanneer je in het voorjaar wilt genieten van een vrolijke, kleurrijke tuin, dan is het najaar de tijd om aan de slag te gaan. Oktober en november zijn de beste maanden om voorjaarsbloeiers te planten in de tuin of in potten op balkon of terras. Bloembollen in alle soorten en kleuren zijn in september en oktober optimaal verkrijgbaar. Bovendien zijn bloembollen niet duur. Let bij aankoop ook op het speciale bloembollenkeurmerk dat kwaliteit en bloei garandeert.

Lang voorjaar

Het beste effect krijg je wanneer je verschillende soorten bollen plant, die na elkaar bloeien. Zo kun je het hele voorjaar genieten. De bekendste bloembollen bloeien in de volgende maanden:

  • Jan-feb : winterakoniet, sneeuwklokje
  • Feb-mrt : crocus, mini-iris
  • Mrt-apr : Anemone blanda, sneeuwroem, kievitsbloem, narcis
  • April : hyacint, blauwe druifje, keizerskroon, tulp, narcis
  • Mei-juni : tulp, Allium, boshyacint

 

Plant de bollen eens in verschillende lagen bovenop elkaar. Bijvoorbeeld: 25 cm diep Alliums, 10 cm diep tulpen en 5 cm diep crocussen.  In het voorjaar bloeien ze na elkaar en geven continu kleur.

Tips

  • Kinderen ‘helpen’ graag. Laat ze hun eigen pot met bloembollen maken. Leuk én leerzaam.
  • Rondom de stam van een boom groeit vaak weinig, maar bloembollen geven daar wel kleur.
  • Geef een doosje bloembollen als cadeautje aan familie of vrienden.
  • Het balkon en terras kunnen ook wel een kleurtje gebruiken na de winter. Plant bloembollen in potten en bloembakken.
  • Plant sneeuwklokjes of crocussen in het gazon. Deze ‘verwilderings’bolletjes komen elk jaar vanzelf opnieuw op. Dus één keer planten geeft jarenlang plezier!

 

Bron:  Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen