MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfst: tijd om hagen te planten

6866 x gelezen
Tom K. door Tom Kooken • Donderdag 20 September 2012 Volg Tom K.

De beste planttijd voor hagen is het najaar. Het koelere, vochtige weer en de nog relatief hoge bodemtemperatuur zijn ideaal voor de ontwikkeling van de wortels. Maar waar moet je zoal op letten bij het kiezen en aanplanten van een haag? Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het begint natuurlijk met de keuze voor een bepaald type haag.

Wintergroen of bladverliezend
Een wintergroene haag geeft je het hele jaar veel privacy en een mooie groene achtergrond, maar is ook wat saai. Een bladverliezende haag wisselt met de seizoenen; hij geeft herfstblad, een boeiende takkenstructuur in de winter en loopt in het voorjaar weer fris uit.

Snelgroeiend (veel onderhoud) of langzamer groeiend (minder onderhoud)
Het aanplanten van een snelgroeiende haag is verleidelijk. Deze is immers relatief snel op hoogte. Maar dat geeft ook veel snoeiwerk. Wil je minder onderhoud dan kun je beter voor taxus kiezen.

Losse, strakke of gemengde haag
Meestal wordt gekozen voor een strakke haag. Een informele, lossere haag - bijvoorbeeld van Escallonia, Cotoneaster simonsii, meidoorn, hazelaar, gele kornoelje of bamboe - is ook heel decoratief maar vraagt meer ruimte. Dat geldt ook voor een gemengde haag. Deze bestaat meestal uit diverse inheemse bomen en struiken.

Verder moet je nog een aantal keuzes maken: Wil je een enkele of een dubbele haag? Een klein of groot formaat planten? En bijvoorbeeld een beuk of juist een haagbeuk?

Aan de slag
Als je de eenmaal weet wat voor soort haag je precies wil, kun je aan de slag. Je kunt een haag planten in tien stappen:

1. Bepaal met een hulplijn de plaats van de haag.

2. Graaf een 30 centimeter brede geul waarbij je de grond aan weerszijden van de geul gooit. Plant je een haag langs bestrating zorg dan voor een wat bredere geul met goede grond. Maak bij planten met kluit de geul 20 centimeter breder dan de kluit.

3. Maak de grond onderin de geul goed los en werk hier goed verteerde compost doorheen. Niet meer dan een derde deel van de grond mag uit compost bestaan. Ook moet de compost goed worden gemengd omdat anders de haarwortels kunnen verbranden. Let op: meng bij aanplant nooit mestkorrels (zowel kunstmest als organische mest) door de grond; ook dit kan funest zijn voor de haarwortels.

4. Meng ook compost door de uitgekomen grond aan weerszijde van de geul.

5. Knip bij haagplanten met kale wortel met een scherpe snoeischaar beschadigde en gebroken wortels af. Haal containerplanten uit hun pot en maak de kluit wat losser zodat de wortel niet in de potkluit blijven groeien.

 

 


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen