MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfstbloemen: Scabiosa, Calicarpa en Skimmia

8623 x gelezen
door Bloemen Bureau Holland • Vrijdag 25 Oktober 2013

In de zomer genieten we volop van het buitenleven, maar nu is de herfst is alweer in het land. Hou dat heerlijke gevoel van de zomer vast zolang het kan!. Vandaag zetten we Scabiosa, Calicarpa en Skimmia in de kijker.

Scabiosa: vrolijke veldbloem

Van een veld Scabiosa’s word je vanzelf vrolijk. Bloemen op lange, ranke stelen wiebelen in de wind. De bloemblaadjes zijn frêle en licht golvend - als een zijden zomerjurkje. Er zijn veel verschillende soorten Scabiosa. De oorspronkelijke kleur is donkerpaars, maar inmiddels bestaat het kleurenpalet uit meer kleuren, voornamelijk wit en lichtblauw.

Schurft- of duifkruid

Scabiosa behoort tot de kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De naam Scabiosa zou afgeleid zijn van scabius, wat schurft betekent. Dat verklaart de naam schurftkruid. Waarschijnlijk verwijst deze naar de schilferachtige, geschubde bloemopbouw. Hoewel er ook verhalen de ronde gaan dat Scabiosa door de Romeinen is gebruikt als medicijn tegen allerlei huidaandoeningen, waaronder schurft. Wie negatieve associaties wil vermijden, zegt gewoon duifkruid.

Vlinders

De plant wordt veel toegepast als borderplant in bloemrijke tuinen; op zomerse dagen worden de blauwe bloemen omringd door vlinders. De bloemrijke border kan ook als inspiratiebron gebruikt worden voor boeketten. Combineer Scabiosa bijvoorbeeld met andere blauwe zomerbloemen, zoals Delphinium, Callistephus en Liatris.

Callicarpa: spectaculair besje

De bloemen van de Callicarpa zijn heel gewoontjes, maar in de herfst pakt de struik uit met spectaculaire paarse bessen. Veel bessen, want de Callicarpa is een besheester die niet op een besje meer of minder kijkt. Rijkdragend, heet dat in kwekerstaal. De blaadjes worden bij de oogst geplukt, waardoor de bessenpracht nog beter uitkomt.

Made in China

Callicarpa behoort tot de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). De naam Callicarpa betekent letterlijk: rijk aan mooie vruchten. De Nederlandse naam is schoonvrucht. Er zijn verschillende soorten, waaronder Callicarpa bodinieri. Deze is vernoemd naar Emile Bodinier, die als missionaris en botanicus in China werkte. De besheester komt van oorsprong ook uit China.

Krans

Elke bes begint met een bloem. Nadat de bloemen bestoven zijn – door wind of bijen – ontstaan de vruchtjes. De bessen van de Callicarpa groeien in kransvormige trossen langs de tak. Deze bijzondere groeiwijze komt goed tot zijn recht als je de takken in een grote vaas presenteert. Verder laten de bessen zich goed combineren met andere seizoensmaterialen, zoals Sedum en Asclepias.

Met Skimmia haal je de rijkdom van de natuur in huis.

Als andere planten in winterslaap zijn, pronkt de Skimmia met opvallende bloemknoppen. De kleur varieert van lichtgroen tot warm donkerrood. Worden de takken niet gesneden, dan openen de bloemknoppen zich in het voorjaar. De bloemetjes verspreiden een aangename geur. De vrouwelijke cultivars vormen ook nog eens bessen (als er een mannelijke cultivar in de buurt staat), maar er zijn ook tweeslachtige Skimmia’s die altijd bessen vormen.

Voor de geit

Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae), waartoe ook de citroen en sinaasappel behoren. Dat verklaart ook de typische citrusgeur die vrijkomt als je het blad van de Skimmia kneust. Skimmia groeit van nature in loofbossen in Azië. Het verhaal gaat dat Carl Peter Thunberg, een leerling van Linnaeus, op een Japans eiland verbleef en groenvoer nodig had voor zijn geiten. Zijn hulpen verzamelden in het wild allerlei planten, waaronder een plant die ze Miyama shikimi noemden. Thunberg beschreef deze plant en vertaalde de naam in Skimmia.

Licht en leven

Met wintergroene snijheesters haal je de natuur - en daarmee licht en leven - in huis. Skimmia is bijvoorbeeld prachtig in rode winterboeketten en in kransen voor binnen en buiten. Maak ook eens bundeltjes met Skimmia en enkele bloemen; mooi als tafeldecoratie.

Lees verder op Bloemen Bureau Holland »

3 reacties

  • Therese B. Therese B. dat vind ik leuk en mooi wanneer kan ik dat planten?
    Maandag 28 Oktober 2013 om 08:43
  • Therese B. Therese B.
    Maandag 28 Oktober 2013 om 08:43
  • Lieven G. Lieven G. Aanplanten kan in principe het hele jaar door als je de plant in pot aankoopt.
    Zaterdag 9 November 2013 om 21:09

Log in om een reactie te plaatsen