MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Het gazon in september

9797 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 5 September 2019 Volg Eddy G.

Mocht er een top tien opgesteld worden met wensen van tuinliefhebbers, dan zou een goed onderhouden gazon waarschijnlijk hoog scoren. En toch zijn er (zoals voor alles) voor- en tegenstanders van een perfect groen tapijt. We gaan ze met zijn allen in Engeland gaan bewonderen, terwijl je hier bijna verantwoording moet afleggen als je kiest voor een flinke graspartij. Laten we wel wezen, een gazon kan functioneel zijn en is in elke tuin inpasbaar. Het is een ideale bodembedekker en vormt een bijna aparte ‘leefruimte’ die vooral door huisgezinnen met kinderen wordt gewaardeerd. Wie al snel wil genieten, spelen, ontspannen, luieren, een feestje geven… zal inderdaad al snel in gras zijn bondgenoot vinden.

September is best een drukke maand voor zowel mensen die beschikken over een gazon, als zij die overwegen om een gazon aan te leggen. Naast het voorjaar is de periode van half augustus tot zowat half oktober een ideale periode om gras in te zaaien. De bodemtemperatuur is dan nog voldoende hoog om het zaad te laten ontkiemen. 

AANLEG
Wil je een gazon aanleggen, hou er dan rekening mee dat de voorbereiding van de grond van het allergrootste belang is:

 • Het perceel moet onkruidvrij zijn.
 • de grond goed luchtig en losmaken en voorzien van de nodige compost/humus. Een goede bodemstructuur is essentieel voor een gezonde grasmat. Zware kleigrond moet lichter gemaakt worden en zandgrond moet verbeterd worden.
 • Het is belangrijk dat de bodem goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Vooral de bovenste laag (zo’n 25cm dik) moet voldoendevruchtbaar en luchtig zijn. Werk grondverbeteraars zoals koemest of compost in. Bij zure grond moet kalk ingewerkt worden. Zure grond geeft namelijk aanleiding tot mosvorming.
 • verwijder en doorbreek ondoordringbare lagen. Deze lagen laten het water niet door waardoor plassen worden gevormd waarin de graswortels stikken.
 • verwijder stenen of (wortel)resten van bomen en/of planten.
 • egaliseer de bodem 

 

ZAAIEN
Maak je keuze: er zijn diverse gazonmengsels in de handel verkrijgbaar al naargelang de toepassing: speelgazon, siergazon, schaduwgazon.

 • Zaaien doe je op een windstille dag.
 • Zaai in twee richtingen zodat de volledige oppervlakte optimaal wordt ingezaaid.
 • Na het zaaien het zaad lichtjes inharken.
 • Daarna met een rol goed aandrukken.
 • Regelmatig water geven. De grond mag niet uitdrogen. Graszaad ontkiemt niet  zonder vocht.
 • Als het gras zo’n 5cm hoog staat opnieuw aanrollen om de wortelvorming te  stimuleren.

 

GRASROLLEN
Een andere methode voor een gazonaanleg is door gebruik te maken van gazonzoden of grasrollen.Deze zijn duurder in aankoop dan zaad maar hebben het voordeel dat ze bijna jaarrond kunnen worden gelegd, en reeds na enkele dagen beschikt men over een gazon die mag betreden worden. Ook de onkruidgroei wordt vermeden en problemen met honden of katten die het zaad weggraven worden vermeden.

De voorbereiding van het terrein is dezelfde als bij het inzaaien.

TIPS

 • Direct voor het uitrollen van de grasrollen moet de grond enigszins vochtig zijn.
 • Leg de zoden strak tegen elkaar aan. Laat ze verspringen zoals in een steenpatroon.
 • Na het leggen van de grasrollen is stevig aanrollen noodzakelijk
 • Strooi tussen de naden een lichte potgrond uit.
 • Na het uitrollen van de grasrollen of na het inzaaien zal men regelmatig moeten beregenen of sproeien bij droogte.

 

ONDERHOUD BESTAANDE GAZON
Het gras zal vanaf nu minder snel groeien, er moet dus ook minder gemaaid worden. Zet de grasmaaier ook in een hogere stand. Maai nooit echt kort. Kortgemaaid gras geeft aanleiding tot mosvorming. -het gazon nogmaals verticuteren kan soms nodig zijn. Met een verticuteermachiene verwijdert u de afgestorven viltlaag die kan gevormd worden. Door te verticuteren wordt de bodem ook verlucht. Verticuteren is echter een behoorlijke ingreep die zeker niet te laat mag gebeuren. Vooral na zo’n verticuteerbeurt is een najaarsbemesting aan te raden. Er zijn hiervoor in de handel speciale organische meststoffen verkrijgbaar.

Voordelen van deze meststoffen:

 • Met deze meststoffen versterkt u het gazon zodat het zonder problemen de winter doorkomt.
 • Ze bevatten magnesium en ijzer die zorgen voor een diepgroene bladkleur
 • Het hoge kaliumgehalte beschermt tegen vorst en betreding
 • De mosaangroei in het voorjaar wordt beperkt.

 

Indien na het verticuteren veel kale plekken verschijnen in het gazon, moeten deze ingezaaid worden. Deze kale plekken zullen anders vlug ingenomen worden door onkruiden of mos. Om kale plekken in te zaaien bestaan aparte snelkiemende grasmengsels.

Een gazon dat veel belopen wordt heeft nood aan ‘beluchten’. Dit kan je doen door op regelmatige afstand met een riek in het gazon te prikken (15cm diep). Na het beluchten kan je ‘dressen’ door een mengsel van tuinaarde, compost en zandgrond over het gazon uit te spreiden.

Ook kalken van het gazon kan nodig zijn. Een te lage pH (zuurtegraad) van de bodem belemmert de microbiële activiteit van de bodem en bevordert de ontwikkeling van mos. De ideale zuurtegraad van een gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een grondstaal nemen en laten ontleden kan veel duidelijk maken omtrent de zuurtegraad en de voedingstoestand van uw bodem.

Oneffenheden in het gazon opvullen.

 

Aansluitend artikel: Stap voor stap aanleggen van een gazon met compost
Aansluitend artikel: Grasrollen leggen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen