MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Het is eind maart. Wat kan je nu planten in jouw tuin?

38516 x gelezen
door Colour your life • Donderdag 25 Maart 2021

De laatste dagen van maart dienen zich aan ... Het is nu het ideale moment om een aantal planten in jouw tuin uit te planten of te verplanten...

Plant (verplant) bladverliezende bomen en struiken
Veel bomen en heesters staan nu op uitlopen. Daardoor zullen ze extra goed en krachtig doorgroeien na het planten. In containers (potten) gekweekte planten mag u het hele jaar door planten.

Druif planten
Dat kan (in pot gekweekt) het hele jaar, maar als u nu plant, slaat een druif erg gemakkelijk aan. Dat geldt ook voor bramen en daarmee verwante soorten, zoals de Loganbes.

Rozen planten
Maak voor het planten van rozen flinke plantgaten en verrijk de grond die erin komt met veel voedingsstoffen. Rozen zijn hongerige planten.

Planttijd vanaf eind maart
Heesters en vaste planten die in de zomer en later bloeien, bij voorkeur nu planten.

Een haag planten
Maart is een prima planttijd voor hagen. U kunt uitgaan van vijf planten per strekkende meter, dus steeds met twintig centimeter tussenruimte. 
Maakt u een dubbele haag waarin de planten in twee rijen versprongen worden geplant, dan kunt u met dertig centimeter tussenruimte planten en heeft u zes tot acht planten per strekkende meter nodig. Voor lage haagjes zoals bijvoorbeeld Buxus plant u zo dat de struikjes elkaar net raken. Dan heeft u acht à tien planten per strekkende meter nodig. Maak altijd flinke plantgaten en verbeter de grond in de plantgaten.

Tweejarigen soorten planten
Plant soorten zoals madelieven (Bellis), muurbloemen, viooltjes, vergeet-mij-niet, Silene. Deze soorten vormen in het eerste jaar een bladrozet en gaan in het tweede jaar (de fase waarin u ze koopt) bloeien. Ze zijn een perfecte aanvulling op eenjarige en vaste plantensoorten.

Vaste planten scheuren
Vaste planten verouderen op den duur. Dat merkt u vooral doordat ze in het hart minder goed uitlopen en de bloei minder wordt. Dat kunt u bij veel soorten verhelpen door de planten om de drie á vier jaar te delen of te scheuren. Plant de jonge randdelen in nadat u de grond op de plantplek hebt verbeterd.

Zomerbloemen zaaien
Vanaf half maart kunt u zomerbloemen in een koude bak buiten zaaien. Lathyrus is niet gevoelig voor vorst en kunt u half maart direct in de volle grond zaaien. Plant de wortelstokken van Indisch bloemriet (Canna) in potten en zet die op een zonnige plek.

4 reacties

  • Heidi Heidi Wat fantastisch dat ik dat allemaal nu mag doen! Jammer dat de vorst 10 cm diep in de grond zit en alle potten stijfbevroren in een hoekje staan te wachten op betere tijden...:-D Vrijdag 29 Maart 2013 om 21:33
  • Liesbet L. Liesbet L. Laat ons hopen dat de vorst binnenkort achterwege blijft, zodat ik eindelijk eens kan verder werken in de tuin! Dinsdag 2 April 2013 om 10:07
  • Susanne d. Susanne d. Als je de grond goed bedekt houdt in zomer en winter heb je En niet zoveel last van koude grond, En weinig droogte in de zomer, En minder onkruid Zaterdag 25 Maart 2017 om 10:06
  • Jamila S. Jamila S. Heb de lathyrus binnen voorgezaaid, kan ik de plantjes nu al in de tuin zetten? Ze zijn nog niet heel groot, hooguit wat sprietjes. Zaterdag 31 Maart 2018 om 08:09

Log in om een reactie te plaatsen