MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Het onderhoud van terrassen in hout

3284 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het onderhoud van terrassen in hout


clip_image001(8).jpg

De tuin wordt meer en meer beschouwd als een buitenkamer; een extra kamer van de woning waar het goed toeven is vanaf de eerste dagen met zon in het voorjaar. Een terras is dan ook een niet te missen element. Zowel in een statige tuin als in een eenvoudig achtertuintje zijn terrasconstructies gegeerd.

De keuze aan materialen voor een terras is zeer uitgebreid maar niets blijft zo natuurlijk en warm als een houten terras. Rond het zwembad, onder de pergola op een dakterras of gewoon als leuk accent midden in de tuin.

Kies je voor hout dan heb je hier ook nog de keuze tussen diverse profielen (vlak of antislip) en houtsoorten:


•   geïmpregneerd Rood Noords Grenenhout


•   exotisch hardhout: bij Collstrop heb je de keuze uit Bilinga (Midden- en West-Afrika), Ipé en Padouk (Tropisch West-Afrika). Deze zijn vlak en/of geprofileerd beschikbaar en kunnen tweezijdig gebruikt worden. deze hardhoutsoorten hebben een natuurlijke duurzaamheid van 25 jaar. De originele kleur van hardhout verandert zeer snel onder invloed van UV, toch kent iedere hardhoutsoort na vergrijzing zijn typische grijstinten en houtstructuur.  

clip_image002(3).jpg

Terrasplanken in geïmpregneerd rood noords grenenhout of hardhoutsoorten van duurzaamheidsklasse 1 vragen na de plaatsing geen speciale behandeling om de levensduur te verzekeren. Een goede houtkeuze voorkomt dus reeds veel inspanning achteraf.

Tropisch hardhout vergrijst relatief snel. Indien u de originele kleur wil behouden, wordt het hout best beschermd met een speciaal daartoe bestemd beschermingsmiddel (bij Collstrop : Special Colour. Dit product benadert de originele kleur van het hout en kan tevens vergrijzing tegengaan of vertragen). Deze behandeling wordt dan best regelmatig herhaald.

Net als terrassen in andere materialen kunnen houten terrassen vervuilen of onderhevig zijn aan mosvorming. Voor een grondige reiniging van het houten terras kan geschuurd worden met een mengeling van water, javel en zout (bij Collstrop : All Cleaner).


•   Te vermijden :


•   hogedrukreiniger Door het gebruik van een hogedrukreiniger kunnen de houtvezels van de planken loskomen en loopt het terras onherstelbare schade op.
•   bijtende producten Ook sommige bijtende producten kunnen het hout aantasten en beschadigen.
•   Speciale aandacht rond zwembaden! Bepaalde onderhoudsproducten voor zwembaden kunnen het hout aantasten. Vooral bij grenen is het dan aan te bevelen het hout extra te beschermen (bij Collstrop : Special Care, dits is een voedingsbeits die het houtoppervlak beschermt tegen natuurlijke slijtage en mosvorming. Het reduceert het opslorpen van vocht en vermindert op die manier het zwellen en het kromtrekken van het hout).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen