MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Het provinciaal domein van Chevetogne

769 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aan het eind van de jaren 60 kwamen de oude jacht- en verblijfsgebieden van ‘Terre de Chevetogne’ in le ‘Pays de Rochefort’ in de provinciale handen van Namen. Het 450 ha grote domein herbergt de dag van vandaag alle troeven die de jonge, dynamische maar ook oudere, op rust gerichte moderne mens verlangt.

Voor de natuurliefhebber

Meerdere aangelegde tuinen op het domein van Chevetogne lonken naar het oog van de bezoeker. Zo vindt u er o.a. de woodland gardens, een bosachtige tuin met enkele mooie variëteiten rododendrons, azalea’s en toverhazelaars. Verderop ligt de geneeskrachtige plantentuin die bestaat uit een boomgaard, een moestuin, een kleine watertuin en een verzameling van meer dan 300 geneeskrachtige en aromatische planten. Ook herbergt het domein van Chevetogne een unieke collectie exotische braamstruiken. In de toepasselijk klinkende braamstruikentuin kunt u kennismaken met een grote verscheidenheid van deze houtachtige gewassen die niet in elke tuin welkom zijn, maar hier op gepaste wijze worden geëerd.

Voor jonge gezinnen

Naast het contact met de natuur munt het domein van Chevetogne ook uit in recreatiemogelijkheden voor de jongsten onder ons. Op een tiental spectaculaire, maar veilige speelpleinen kunnen zij hun meerwaarde aan energie tonen. De allerkleinsten (3-7 jaar) kunnen terecht op het Baby-plein, het Russisch Kasteel en in de kinderboerderij. Al wat grotere acrobaten (6-12 jaar) kunnen hun stoute schoenen en avontuursgeest aanslijpen op het grote speelplein en in het dubbele spinnenweb. Op een hoogte van 9 (!) meter kunnen ze zich even een koorddanser wanen. Dieper in het hart van het domein bevindt zich het Ros Beiaard, een neoromantisch geïnspireerde speelruimte met ruines, muurtjes en een ‘folie’ buiten proporties. Denk maar aan het paard van Troje.

Voor kunstliefhebbers

Wie de schoonheid van de natuur met de blik van een kunstenaar kan aanschouwen, vindt in Chevetogne al wat zijn hartje verlangt. Statige bomen, klaterende beekjes, snuivende herten in de ochtendlucht, zowel van dichtbij als vanop een afstand is de natuur een levend en kunstzinnig portret voor alle zintuigen. In de landschapstuin kunt u ook enkele andere voorbeelden van levende kunst bewonderen. Sinds het grote Citroën-Event in de zomer van 1998 staan er daar permanent (met hun ‘wielen’ verankerd in de grond) twee 2 PK’s in snoeiwerk. Een goed voorbeeld van groen transport.

Voor muziekliefhebbers

Het gekwetter van vogelkoren, het geknor van wilde everzwijnenstoeten en het gehurl van bronstige herten verstomt even elke zondagmorgen vanaf 11 uur in de periode van 1 juni tot 30 augustus. Dan wordt u op het domein vergast op de aangename tonen van jazzmuziek. Naast dit promenadeconcert kunt u in dezelfde periode ook op zaterdagavond om 20 uur kennismaken met de jachthoornblazers van Chevetogne. Het geschal van hun instrumenten galmt dan heen en weer over het domein.

Voor de adepten van magie

De betovering van de Lords of the Rings mag dan al even achter de rug zijn, toch zult u hieraan herinnerd worden in de tuin van de Eenhoorns. Dit mysterie van Chevetogne bestaat uit drie elegante eenhoorns aan de rand van een zes meter hoge waterval. Kunstmatig feëeriek, maar zeer effectief. Ook de bekende Belgische schrijver Hervé Bazin vond hier eerder zijn inspiratie voor een van zijn boeken. Misschien komt u op uw wandeling doorheen de bossen wel Le Démon de Minuit tegen uit zijn gelijknamige roman?

Voor jong en oud

Op dit domein vindt u drie kwaliteitsrestauranten en meerdere picknickplekken om U tegen te zeggen. Terwijl de jongste generatie ploetert in het klaterende water, kunt u vanop het aanliggende terras genieten van een verfrissende specialiteit van de streek. Uitgebreid en ontspannend leesvoer vindt u in de winkel op het plein. Ook voor het Belgische tuinprogramma Jardins & Loisirs wordt wekelijks op dit domein met de camera’s scherp gesteld. En op 21 mei vindt hier voor de derde keer ‘la Fête de Jardins & Loisirs’ plaats; vorig jaar onder een zonnige hemel en onder massale belangstelling. Ook dit jaar beloven wij u weer veel nieuwigheden en aanspreekpunten voor al uw tuinvragen.

Hier moet u zijn

Domaine Provincial Valéry Cousin B-5590 Chevetogne Tel.: +32 (0)83 68 72 11 www.province.namur.be/atout/chevetogne/

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen