Het verschil tussen compost, potgrond en meststoffen
Een mooie tuin is een werk van jaren. Niet alleen hebben planten jaren nodig om tot volle wasdom en uitbundige bloei te komen, ook als tuinier heb je tijd nodig om volop vertrouwd te raken met alle bewoners, hoeken en kantjes van je tuin. Dan nog blijft je tuin ieder jaar evolueren, al is het door de steeds hoger wordende boom of het voorbije uitzonderlijke seizoen. Een tuin leeft en verandert, bloeit en groeit, en dat is er precies het aantrekkelijke aan.
Je tuin bestaat in hoofdzaak uit grond en de planten die erop groeien. Planten zijn voor licht en lucht aangewezen op wat boven de grond plaatsvindt. De wortels van de plant halen lucht, maar ook drinken (water) en eten (mineralen) uit de bodem. Is er een tekort aan één van deze elementen (of omgekeerd een teveel) dan worden de planten eerst ziek en sterven ze af. In een te natte bodem, vinden wortels onvoldoende lucht en treedt er snel rot op. In een te harde bodem kan het water amper doordringen en ondervinden planten waterstress.
Ook in een tuinbodem moet er dus een goed evenwicht zijn tussen lucht, water en vaste deeltjes. Lucht vind je in de bodem vooral in de grote macroporiën tussen de bodemdeeltjes, waar het water gemakkelijk in wegstroomt. Water blijft hangen in de fijne gangetjes en openingen, de microporiën. Een zandgrond heeft veel macroporiën en dus vinden planten er voldoende zuurstof maar vaak onvoldoende water. Ook voedingsstoffen worden snel uit zandgrond uitgespoeld. Zwaardere gronden, zoals leem en klei, hebben dan overwegend microporiën. Het overtollige water in deze gronden stroomt moeilijk weg. Plantenwortels hebben het in deze omstandigheden vaak moeilijk. De grond is zwaar bij nat weer en hard bij droog weer. Het toevoegen van humus verbetert het evenwicht tussen grote en kleine poriën in een bodem. Dit is de rol van een bodemverbeteraar zoals compost. De belangrijkste werking van compost is het geven van een goede structuur aan de bodem waardoor planten in gezonde omstandigheden kunnen groeien. Een bodemverbeteraar zoals compost stimuleert ook het bodemleven (b.v. wormen) dat op zijn beurt eveneens zorgt voor een luchtiger en gezondere bodem. Een gezonde, vruchtbare grond herken je aan de typisch mooie, donkere kleur.
Nadat het evenwicht in de bodem teruggevonden is, moet ook gedacht worden aan voedingsstoffen voor de planten. Dit is de functie van meststoffen. Meststoffen hebben enkel zin als eerst het evenwicht in de bodem hersteld wordt. Een bodem met een evenwichtige structuur zal voedingsstoffen beter vast houden en uitspoeling ervan voorkomen. Ook bodemverbeteraars zoals compost bevatten in beperkte mate voedingsstoffen en kunnen dus als basisbemesting dienen. Let op: planten die door overmatig gebruik van meststoffen te snel groeien zonder dat de bodem is aangepast, zijn gemakkelijker vatbaar voor ziekten. Zo kom je snel in een spiraal van voortdurende toediening van afwisselend meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Je planten worden patiënt op de afdeling intensieve zorgen.
Meststoffen zijn meer nodig op die plaatsen in de tuin waar je de planten graag zo groot of dik als mogelijk ziet, met name de moestuin. In de siertuin heb je vooral meststoffen nodig daar waar voor planten door overvloedig bloeien of maaien bijkomende voedingsstoffen nodig hebben (B.v. rozenperk, intensief gazon). Bomen en struiken hoef je in regel weinig te bemesten. Een jaarlijkse bodemverbetering volstaat hier.
Bodemverbeteraars en meststoffen moeten aan een tuingrond toegevoegd worden. Potgronden zijn een bodem op zich. Ze worden gebruikt als vulling van bloembakken en terraspotten. Het uitstrooien van potgrond of turf in een tuin heeft weinig zin. Je gebruikt daarvoor beter een echte bodemverbeteraar, of als de nadruk ligt op voedingsstoffen, een meststof.
Afhankelijk van het type potgrond dat je gebruikt, kan het nuttig zijn vooraf toch nog wat bodemverbeteraar of meststoffen toe te dienen. Potgronden zijn samengesteld uit turf, klei, meststoffen, zand, (hout)vezels en compost. In milieuvriendelijke potgronden wordt getracht het gehalte aan turf zoveel als mogelijk te beperken. Met het oog hierop kan in hobbypotgronden probleemloos 20 tot 30 % compost toegevoegd worden.
Bron: www.Vlaco.be
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen