MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hippeastrum ( Amaryllis) oppotten

8721 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hippeastrum is in pot verkrijgbaar als 'kant-en-klare' plant, maar je kan de droge bollen ook zelf oppotten. Een zeer gemakkelijke karwei waarvoor je echt geen groene vingers nodig hebt. OPGELET: hou er rekening mee dat het 6-8 weken duurt (na het oppotten) eer de bol zal bloeien.

Kies een grote bol waarvan eventueel al een bloemstengel zichtbaar is. Regel hierbij is dat hoe groter de bol is, hoe meer bloemstelen eruit komen.

Hippeastrum_amaryllis_bloembol_oppotten.

Plaats de bol in een voldoende grote pot (voorzien van een drainagegat) die gevuld wordt met goede potgrond. Zowat de helft van de bloembol moet boven de grond uitsteken. Zet de pot op een warme plaats en geef wat water. Wanneer de bloemsteel echt tevoorschijn komt en zowat 10cm lang is, mag je wat meer water geven. Voeg regelmatig wat plantenvoeding aan het water toe.

amaryllis_hippeastrum_oppotten.jpg

TIPS

  • De lange, holle bloemstengel kan eventueel steun nodig hebben. Gebruik hiervoor steunstokjes.
  • Om volgend jaar opnieuw van een bloeiende Hippeastrum te genieten ga je als volgt te werk:
     
  1. Verwijder de uitgebloeide bloemen om te voorkomen dat ze zaad vormen. Zaadvorming vraagt teveel energie van de plant.
  2. Hou de plant verder aan de groei. Nu zullen zich ook bladeren vormen en deze zullen voor het voedsel zorgen (opname en reserve). Blijf water geven en voeg regelmatig wat voeding aan het water toe.
  3. Laat de plant de komende maanden zo verder groeien bij kamertemperatuur (18-20°C).
  4. Na de zomer zullen de bladeren waarschijnlijk gaan afsterven. Op dit moment mag je stoppen met water geven. Snij het volledig afgestorven loof af. De bol gaat nu een rustperiode in. Laat de bol gewoon in de pot zitten, maar zorg voor een koelere temperatuur (10-15°C).
  5. Na een tiental weken rust mag je opnieuw voor wat warmere temperaturen zorgen. Ververs eventueel ook het bovenste laagje potgrond door nieuwe, vruchtbare grond. Na een drietal jaren mag je de bol ook verpotten.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen