MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hippophae rhamnoides

370 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

  hippophae_rhamnoides240.jpg

Naam

 Hippophae rhamnoides 

Nederlandse naam

 Duindoorn (kattendoorn, gaspeldoorn)

Familie

 Elaeagnaceae

Herkomst

 West-Europa tot in China  Komt in België in het wild voor in de kustgebieden.  Men heeft fossiele stuifmeelkorrels van meer dan  10.000 jaar teruggevonden. Dit wijst erop dat het één  van de pioniersplanten moet zijn geweest in onze  streken na de ijstijd.

Categorie

 Bladverliezende heester

Hoogte

 tot 4m

Breedte

 2.5m

Blad

 Lang en smal, grijsgroen blad met een zilverkleurige,  behaarde onderzijde. Lancetvormig

Bloei

 De mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op  verschillende planten. De groenachtige bloempjes zijn de  vrouwelijke, de geelachtige de mannelijke.  Gele tot oranje bessen die gesmaakt worden door vogels  verschijnen van september-november.  De vruchten zijn moeilijk te plukken omwille van de  doornige twijgen, knip ze daarom weg en vang ze op in  een doek. Zo knijp je ook geen rijpe vruchten kapot.

Bloeitijd

 April/mei onpvallende boemen

Standplaats

 Zonnig, op een droge, humeuze, kalkrijke grond.  Voorkeur voor kalkrijke grond maar groeit ook op kalk-  arme grond.  Verdraagt zeewind.  In de kustgebieden wordt deze struik aangeplant om  duinen te fixeren.

Algemene kenmerken

 Duindoorn is een dichte, tweehuizige (windbestuver) met  sterk gedoornde takken.  Komt in het wild in onze duinen voor. Het is er een  echte pioniersplant  Om vruchten te bekomen moet een mannelijke en een  vrouwelijke plant worden aangeplant.  Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en je kan er jam  van maken.  Decoratief omwille van het grijsachtige smalle blad en de  oranjekleurige vruchten.  Duindoorn heeft een sterke, diepe penwortel en een  uitgebreid wortelstelsel die helpen om het zand bij duinen  vast te houden en erosie tegen te gaan.  Hij kan ook gebruikt worden om sikstof in de bodem  vast te leggen en de bodem vruchtbaarder te maken.  Het is ook een ideale plant om als haag te gebruiken.

Goed om weten: in China worden echte plantages aangelegd om er producten van te maken die worden gebruikt in de culinaire, cosmetische en farmaceutische industrie.

Toepassing: het sap van de duindoorn kan preventief tegen verkoudheden worden gedronken.

Cultivars

'Leikora': tot ong. 3m hoog. Zeer grote vruchten. Voor een goede vruchtzetting moet de mannelijke cultivar 'Pollmix' in de buurt worden geplant. Heldergrijs blad.

'Pollmix': mannelijke vorm van 'Leikora'.

Hippohae rhamnoides Silver Star® 'Darstar', uit Denemarken afkomstige cultivar. Zeer mooie bossige plant met dichtbebladerde, zilverwitte tallen. Vormt een dichte struik. Het is een mannelijke vorm zonder vruchten.

 

  hippophae_rhamnoides240b.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen